Waar moet je op letten als je aan de slag gaat als ZZP'er?

11/08/2014

Als machinist kun je bij een bedrijf in loondienst gaan werken, maar je kunt ook als ZZP'er aan de slag gaan. Wil jij ZZP'er worden? Dan is het belangrijk verschillenden punten goed voor ogen te houden. Zo moet je zelf opdrachten vinden, verzekeringen afsluiten en je pensioen regelen. Vakvereniging HZC zet daarom de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje!

 

Waarom ZZP'er worden?

Het is niet altijd even makkelijk een baan te vinden bij een leuk bedrijf. ZZP'er worden kan uitkomst bieden. Bedrijven hebben een bepaald aantal machinisten in dienst, die in een week een specifieke hoeveelheid werk kunnen verrichten. Wordt een bedrijf tijdelijk gevraagd meer werk te verrichten? Dan is de organisatie aangewezen op tijdelijke werkkrachten. Door jezelf als ZZP'er beschikbaar te stellen speel je hierop in. Opdrachtgevers kunnen jouw vakkennis en vaardigheden inhuren voor een project of een bepaalde tijd.

 

Wat wil je doen?

Wil jij als ZZP'er aan de slag? Dan zul je allereerst goed in kaart moeten brengen welke activiteiten je precies wilt gaan uitvoeren. Richt je je bijvoorbeeld uitsluitend op het grond-, weg en waterbouw (GWW)? Of wil je bijvoorbeeld ook aan de slag in andere sectoren zoals tuin- en akkerbouw? Het is uiteraard wel van belang dat er in dit specifieke beroepsveld daadwerkelijk opdrachten zijn en brood te verdienen is. Probeer je eigen kansen in dit specifieke vakgebied dan ook in te schatten voordat je besluit als ZZP'er te beginnen. Op internet zijn allerlei websites beschikbaar waar opdrachten voor ZZP'ers te vinden zijn, zoals MijnZZP.nl. Door dit soort websites goed in de gaten te houden krijg je al snel een beeld van de vakgebieden waarin voor ZZP-machinisten voldoende opdrachten zijn.

 

Waar vind je opdrachten?

Zodra je aan de slag gaat als ZZP'er zul je op zoek moeten gaan naar opdrachten. Zelf kan je opdrachten vinden via internet, bijvoorbeeld via de websites MijnZZP.nl, ZZP2Business.nl of ZZPer.nl. Ook kan je natuurlijk op bijvoorbeeld Marktplaats.nl een advertentie plaatsen waarin je je werkzaamheden aanbiedt. Een belangrijke bron voor opdrachten is uiteraard ook je eigen netwerk. Informeer bijvoorbeeld eens bij voormalig werkgevers en collega's in de branche. Wellicht hebben zij leuke opdrachten liggen of kunnen zij je doorverwijzen naar een bedrijf dat op zoek is naar ZZP'ers. 

 

Heb je geen zin om zelf naar opdrachten te moeten zoeken of wil dit nog niet echt lukken? Dan kan je ook terecht bij bemiddelaars en detacheringsbureaus. Dit zijn bedrijven die voor ZZP'ers op zoek gaan naar opdrachten. Voor een ZZP'er lijkt dit op het eerste oog wellicht ideaal. Werken via bemiddelaars en detacheringsbureaus heeft echter ook nadelen. Komen alle opdrachten van een ZZP'er binnen via één bemiddelaar? Dan kan deze bemiddelaar door de Belastingdienst worden gezien als de werkgever van de ZZP'er. De ZZP'er verliest hierdoor zijn status als zelfstandige en is volgens de Belastingdienst gewoon in dienst bij de bemiddelaar. De bemiddelaar of het detacheringsbureau kan hierdoor forse naheffingen krijgen, aangezien zij de verplichte afdrachten niet hebben gedaan. Pas dus op als je met dit soort partijen in zee gaat en zorg dat de Belastingdienst je als zelfstandige blijft beoordelen.

 

Verzekeringen

Wie als ZZP'er aan de slag gaat moet zich realiseren dat hij of zij hierdoor niet onder de cao voor deze sector valt. De ZZP'er moet hierdoor zelf denken aan allerlei zaken die voor machinisten in loondienst standaard geregeld zijn. Zo moet je als ZZP'er eigen verzekeringen afsluiten, zoals een rechtsbijstandverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is niet onbelangrijk! Stel je eens voor dat je onverhoopt tijdens je werk als ZZP'er een ongeluk krijgt, waardoor je tijdelijk niet kunt werken. Zonder verzekering ben je in dit geval geheel aangewezen op jezelf en zul je dus zelf tijdens je herstel voor inkomsten moeten zorgen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan je beschermen tegen schadeclaims indien er tijdens het uitvoeren van een opdracht onverhoopt iets fout gaat.

 

Pensioen

Hetzelfde geldt ook voor de pensioenvoorziening. Wie in loondienst aan de slag gaat bouwt vaak automatisch pensioen op via zijn werkgever. Een ZZP'er heeft echter geen werkgever en bouwt dus ook geen pensioen op. Opdrachtgevers hoeven namelijk geen bijdrage te leveren aan zijn of haar pensioen. De ZZP'er moet dus zelf aan het pensioen denken en tijdig beginnen met het opbouwen van pensioen door zich bijvoorbeeld bij een pensioenfonds aan te sluiten.

 

ZZP Nederland

Leden van HZC die ZZP’er worden, worden aangemeld bij ZZP Nederland. ZZP Nederland is een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt voor ZZP’ers.

 

HZC-leden kunnen gratis gebruik maken van de diensten van ZZP Nederland. Zo kun je korting krijgen via ZZP Nederland voor verzekeringen, kun je terecht met vragen, kun je terecht voor hulp bij de debiteurenbeheer, voorbeeldbrieven van herinneringen en aanmaningen en nog meer voordelen. Let op! Hiervoor moet je wel aangemeld zijn als “zelfstandig lid”, dit kan via de ledenadministratie van HZC.

 

Kijk voor meer informatie op de website van ZZP Nederland.

Tags