Onwerkbaar weer - vorst (Bouw & Infra)

Wanneer is het te koud om te werken? En wat voor regeling zijn hiervoor afgesproken? Veel vragen die op je afkomen als het weer (ineens) omslaat.

Er zijn in de bouwsector goede afspraken gemaakt over onwerkbaar weer. Wil je deze regeling lezen? Dat kan hier. De afspraken gelden voor als er buiten wordt gewerkt.

 

Onwerkbaar weer

Mogelijk bepaalt de werkgever al in samenspraak met de werknemers, dat er sprake is van onwerkbaar weer, hij bepaalt dan tevens hoelang het onwerkbaar weer is. Hij moet hierbij wel de belangen van het bedrijf, zowel als van het personeel (denk aan je veiligheid en gezondheid), goed in de gaten houden.

 

Wanneer kun je niet werken door vorst?

Er is sprake van onwerkbaar weer als er in de periode van 1 november tot en met 31 maart één of meer van de volgende vorstnormen is gehaald:

  • de gemeten temperatuur is tussen 00.00 uur en 07.00 uur lager geweest dan -3°C;
  • de gemeten temperatuur is om 07.00 uur en om 09.00 uur -0,5°C of lager;
  • de gemeten temperatuur is om 09.00 uur -1,5°C of lager;
  • de gevoelstemperatuur is om 09.30 uur volgens de meting van 09.00 uur -6,0°C of lager. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst.

Of een bepaalde vorstnorm is gehaald, wordt vastgesteld door de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van de bouwplaats. Een overzicht met deze weerstations per postcodegebied is te vinden op de website van Volandis

 

Wat moet je doen bij een verschil van mening bij koud weer? 

Maar stel nu dat de werkgever niet van mening is dat het onwerkbaar weer betreft, terwijl je buiten moet werken, wat zijn dan je rechten?

  • De gevoelstemperatuur is om 09.30 uur volgens de meting van 09.00 uur -6,0°  Celsius of lager. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst 

en/of

  • Het vriest en één of meer van de volgende omstandigheden doet zich voor:
    • Je werkgever heeft geen winter-/doorwerkkleding ter beschikking gesteld;
    • De rijwegen of looppaden op de bouwplaats zijn niet begaanbaar;
    • Er ligt een laag sneeuw op de werkplek die niet met eenvoudige middelen kan worden verwijderd.

Is dit het geval en kom je er niet uit met je werkgever? Maak een melding bij HZC. Wij nemen nooit contact op met werkgevers zonder dat we daarvoor eerst jouw toestemming hebben gekregen!

 

Wat betekent dit voor je loon?

Als er sprake is van onwerkbaar weer, dan moet jouw werkgever 100% van jouw loon doorbetalen!

Weigert jouw werkgever jouw loon door te betalen terwijl hij wel zou moeten doen? Dan kun je terecht bij het Garantiefonds Loonbetaling bij vorst. Neem dan contact op met HZC.

 

Wachtdagen

Er zijn 2 wachtdagen afgesproken in de cao. Tijdens deze 2 wachtdagen moet jouw werkgever 100% loon doorbetalen!

Na afloop van de 2 wachtdagen, kan de werkgever een WW-uitkering voor je aanvragen (vorst-WW). Zelfs met deze uitkering blijf je gewoon in dienst. Je krijgt ook nog steeds 100% loon. Jouw werkgever vult de uitkering aan tot 100% loon.

Gebeurt dit niet? Neem contact op met HZC!

 

Vorst-WW

Zijn de 2 wachtdagen voorbij en vraagt jouw werkgever de WW-uitkering aan? Dan krijg je papieren vanje werkgever die je moet tekenen. Moet je wat tekenen en twijfel je daar over? Laat HZC meekijken.

Elke onwerkbare dag moet door jouw werkgever apart vermeld worden. Ben je benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken? Meer informatie van het UWV vind je hier.

 

Mijn werkgever maakt geen gebruik van de vorst-WW

In dat geval zou jouw werkgever gewoon 100% van jouw loon moeten doorbetalen. Heeft jouw werkgever een andere regeling voorgesteld? Laat deze door HZC controleren.

Wij nemen nooit contact op met werkgevers zonder dat we daarvoor eerst toestemming hebben gekregen van jou!

 

Ontslag

Koude of extreme weersomstandigheden zijn geen reden voor ontslag! Komt jouw werkgever wel met een voorstel? Neem contact op met HZC!

Maar mocht je contract toevallig aflopen in een vorstperiode, dan verandert daar niets aan.

 

Goed om te weten

Voor jou als werknemer heeft de regeling in praktische zin geen gevolgen. Je zult altijd het vast overeengekomen loon van jouw werkgever ontvangen, zowel tijdens de wachtdagen als de onwerkbaar weerdagen daarna. Tijdens de vorst-WW blijft jouw dienstverband gewoon in stand. Het gaat ook niet ten koste van jouw reeds opgebouwde WW-rechten.  

 

Andere sector

Werk je in een andere sector? Dan kunnen er andere afspraken zijn. Kijk voor deze afspraken bij de themapagina van de sector waarin jij werkt.

 

Vragen

Wil je weten of de regeling die jouw werkgever voorstelt wel klopt? Of heb je andere vragen over onwerkbaar weer? Neem contact op met de Servicedesk. Dit kan via 030-6006070 of per mail aan servicedesk@hzc.nl.