Hoe jij met vrijwilligerswerk de regie weer pakt over je leven na arbeidsongeschiktheid

13/06/2022

Als jij je werkende leven start, sta je er niet bij stil dat je misschien niet gezond je pensioen haalt. Ook al kun je je eigen werk niet doen, dat betekent nog niet dat je nutteloos bent, of je jezelf zo hoeft te voelen. Want er is genoeg wat je nog wél kunt doen.  

 

Vrijwilligerswerk  

Eén van de opties is vrijwilligerswerk. Er zijn veel voordelen van het doen van vrijwilligerswerk. Hier volgen de 5 belangrijkste.

 

  1. Nieuwe mensen leren kennen

Wanneer het werken niet meer gaat, vallen er natuurlijk ook sociale contacten weg. Met vrijwilligerswerk heb je de kans om veel leuke nieuwe mensen te leren kennen. En misschien ook nog eens met dezelfde interesses als jij!

 

  1. Je blijft actief en voelt je nuttig

Vrijwilligerswerk is dé manier om actief te blijven of te worden. Het zorgt ervoor dat je het huis uitkomt en bent lekker bezig. Je kunt ook echt het verschil maken in iemands leven.

 

  1. Het geeft structuur

Het kan lastig zijn om structuur in je leven te brengen als je werk wegvalt. Vrijwilligerswerk kan je hierbij helpen. Een goede structuur is belangrijk want als dit ontbreekt kan het zijn dat je ritme verslechtert, je vermoeider wordt en je slechtere gezondheidskeuzes maakt.

 

  1. Je ontwikkelt nieuwe competenties

Als je vrijwilligers werk doet, blijf je jezelf ontwikkelen. En juist dat geeft je een goed gevoel over jezelf.

 

  1. Het is leuk

Er zijn ook heel veel opties voor het doen van vrijwilligerswerk. Er zit vast en zeker ook voor jou wat leuks bij. Zo heb je een prettige invulling van je dag. Misschien hou je er zelfs nog een leuke hobby aan over.

 

Ben je benieuwd naar wat er in jouw omgeving te doen is? Neem eens een kijkje op vrijwilligerswerk.nl

 

Andere invulling

Het kan natuurlijk ook zijn dat vrijwilligerswerk voor jou geen optie is. Gelukkig blijven er ook nog dingen over zodat je bezig blijft en structuur in je leven houdt. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan hobby’s die je nog wél kunt doen. Bijvoorbeeld die ene leuke hobby die je vroeger had, maar al jaren de tijd niet meer voor had.

 

Blijf er niet alleen mee zitten

Voel je de behoefte om deze grote verandering te verwerken of te delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Kijk dan eens of er bij jou in een buurt een lotgenotengroep is om mee te praten. Het er over hebben lucht op. Het is natuurlijk ook goed om met je omgeving in gesprek te blijven. Het zijn immers grote veranderingen voor jou én voor de mensen in jouw omgeving.