Werken in de hitte? Dit moet je weten!
28/06/2022Je hebt er misschien lang op gewacht: zomerzon en blauwe luchten. Als je niet hoeft te werken is dat zomerse weer puur genieten. Maar er kunnen ook momenten zijn waarop je minder blij bent met de soms tropische temperaturen. Bijvoorbeeld wanneer je de hele dag moet werken in die brandende zomerzon. Als je dan ook nog op een machine moet draaien die een enorme warmte produceert, dan is de hitte al snel helemaal niet meer uit te houden.
De gevaren van de zon
Wanneer je in de bouw-, waterbouw-, landbouw- of GWW-sector werkt, ben je vaak de hele dag buiten. In weer en wind. En zon dus. Waar anderen verkoeling of schaduw kunnen zoeken, is er voor jou geen mogelijkheid om aan de hitte te ontsnappen.
Volle zon en hitte kunnen absoluut schadelijk zijn voor je gezondheid. Doordat je de hele dag te maken hebt met Uv-straling liggen verbranding en huidkanker op de loer. Maar ook uitdroging, duizeligheid, hittekrampen of een hitteberoerte zijn gevaren die de warmte met zich kan meebrengen. Bovendien zorgt een hoge temperatuur ervoor dat je minder geconcentreerd bent. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zeker wanneer je op een grote, zware machine draait. Het zomerse weer is dus niet helemaal zonder gevaren. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer het erg warm wordt.
Onduidelijke regels
Volgens de Arbowet moet jouw werkgever ervoor moet zorgen dat de temperatuur waarin je werkt niet schadelijk is voor je gezondheid. Is de temperatuur wel schadelijk, dan moet hij actie ondernemen.
Helemaal duidelijk is deze regel niet. Want vanaf welke temperatuur jouw werkgever in actie moet komen, vertelt de Arbowet je niet. Dit komt omdat warmte voor iedereen op een ander moment schadelijk of gevaarlijk wordt. Heb je een medische aandoening? Heb je fysiek zwaar werk? Sta je in de volle zon of werk je met machines die veel warmte afgeven? Warm weer zal voor jou sneller schadelijk of gevaarlijk zijn dan voor iemand die de hele dag in een gekoelde kantoorruimte werkt.
Wat je werkgever kan doen
Jouw werkgever moet in ieder geval wel actie ondernemen wanneer de zomerzon op volle kracht schijnt. Om te beginnen moet hij je goed inlichten over werken in warm weer. Bijvoorbeeld in een toolboxmeeting.
Daarnaast kan hij de volgende acties ondernemen:
- Geven van langere of extra pauzes;
- Aanpassen van het werkrooster (werkzaamheden uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur of vroeger beginnen);
- Uitstellen van fysiek zwaar werk;
- Uitstellen van werken met machines;
- Zorgen voor schaduwplekken;
- Zorgen voor extra drinkwater;
- Zorgen voor PBM’s.
Vallen de mussen van het dak, en heeft jouw werkgever (nog) geen maatregelen genomen? Misschien is dit geen onwil, maar heeft hij nog niet stilgestaan bij de mogelijke gevolgen voor zijn medewerkers. Ga daarom eerst met hem in gesprek over de omstandigheden waarin jij en jouw collega’s werken. Probeer samen tot een oplossing te komen. Onderneemt jouw werkgever ook dan geen of onvoldoende actie? Laat het ons weten. Samen kijken we naar een verstandige oplossing.
Je werk neerleggen omdat je het te warm vindt, is in ieder geval niet verstandig. Dat mag alleen wanneer er een direct gevaar bestaat voor de gezondheid of veiligheid. Neem altijd eerst contact met ons op als je denkt dat hier sprake van is. En meldt het aan jouw leidinggevende of BHV’er.
Wat je zelf kunt doen
Natuurlijk heb je ook een eigen verantwoordelijkheid hebt als het gaat om jouw welzijn. Met een deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen voorkom je een hoop ellende:
- Draag luchtige maar bedekkende kleding.
- Smeer je goed in met zonnebrandcrème (SPF 50).
- Drink minimaaltwee liter water per dag.
- Drink nog voordat je dorst krijgt.
- Zorg ervoor dat je voldoende zout binnenkrijgt.
- Informeer je werkgever over onveilige situaties die ontstaan door hitte.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk via 030-6006070 of mail naar servicedesk@hzc.nl.