Bouwvakker krijgt vanaf januari 14,5 procent hoger pensioen

23/11/2022

Het pensioen van bouwvakkers, timmerlieden en anderen die aangesloten zijn bij het pensioenfonds voor de bouw gaat vanaf 1 januari fors omhoog. De uitkering wordt met 14,52 procent verhoogd en dat is een van de grootste stijgingen ooit.

Bij het pensioenfonds BPFBouw zijn 800.000 gepensioneerden en werkenden aangesloten. Gepensioneerden merken vanaf januari dat hun uitkering een stuk hoger is. Voor de werkenden die pensioengeld afdragen, betekent het dat hun uitkering als ze met pensioen gaan een stuk hoger is.

Volgens bestuursvoorzitter Eline Lundgren is de stijging hard nodig voor de deelnemers aan het pensioenfonds. "De prijsstijgingen leiden soms tot vervelende situaties. Daarom ben ik erg blij deze verhoging aan te kunnen kondigen", zegt Lundgren tegen het FD.

Eerder dit jaar steeg de pensioenuitkering in de bouw al met ruim 2,5 procent.

 

Wanneer mogen pensioenen worden verhoogd?

De dekkingsgraad is van belang om vast te stellen of fondsen de pensioenen mogen verhogen. Een dekkingsgraad van 100 procent betekent dat voor elke euro aan pensioenverplichtingen ook een euro in kas is. Onder de 100 betekent een tekort en meer dan 100 wil zeggen dat er genoeg geld is.

Met het nieuwe pensioenstelsel in het vooruitzicht heeft de overheid de regels enigszins versoepeld. Dit jaar mogen pensioenfondsen de pensioenen verhogen bij een dekkingsgraad hoger dan 105 procent. In 2023 gaat de norm naar 110 procent. De huidige dekkingsgraad van PMT is 111,2 procent.

Eerder kondigden de pensioenfondsen voor metaalarbeiders en zorgpersoneel verhogingen aan, maar die waren met 4,2 en 6 procent minder ruim. Het pensioenfonds voor de bouw staat er in financieel opzicht het beste voor van de grote pensioenfondsen. In oktober had het, geholpen door de hogere rente, een dekkingsgraad van meer dan 140 procent. Een dekkingsgraad van 105 procent is vereist om een verhoging van de pensioenen door te voeren.

De stijging van het pensioen komt bovenop de verhoging van de AOW. Die uitkering gaat vanaf januari met ruim 10 procent omhoog. De verhogingen zijn bedoeld om de hoge inflatie te compenseren. De inflatie was in oktober 14,3 procent.

De afgelopen jaren konden veel fondsen, waaronder BPFBouw, de pensioenen niet mee laten stijgen met de inflatie. Vanwege de extreem lage rente voldeden veel pensioenfondsen niet aan de minimale dekkingsgraad die daarvoor nodig was.

 

Bron: NOS