Uitkomst ledenstemming onderhandelingsresultaat (OHR)!

28/12/2022

Beste leden van HZC,

 

Eerder deze maand is aan de leden van HZC, CNV en FNV die onder de RIS cao werken gevraagd wat zij vinden van het OHR.

Een ruime meerderheid van de HZC leden heeft ingestemd. Dat geldt ook voor de CNV leden. Bij FNV lag de stemverhouding wel anders, maar ook daar heeft de meerderheid ingestemd. Daarmee hebben we een nieuwe cao voor het komende jaar.

 

Het valt niet altijd mee om in de extreme situatie die in dit jaar is ontstaan afspraken te maken waar alle partijen mee uit de voeten kunnen. Mensen hebben meer geld nodig om rond te komen, werkgevers moeten voorkomen dat hun bedrijf in de problemen komt en niet kan overleven. We hebben in de afgelopen maanden gelukkig ook gezien dat meerdere werkgevers oog hebben voor de lastige situatie waarin sommige medewerkers terecht zijn gekomen en buiten de cao om eenmalige uitkeringen hebben gedaan om het personeel tegemoet te komen en hulp te bieden bij problemen. Zo ook werkgevers in de Rail Infra.

 

Daarnaast zijn we  verheugd dat mede door de inspanningen van HZC c.q. VCP de AOW met 10% stijgt en pensioenen fors indexeren. Het gaat hier over mensen die jaren lang intensief gewerkt hebben en al heel lang niets aan verhogingen hebben gehad en verder ook niets extra’s krijgen. En nu gelukkig weer wat lucht krijgen in hun financiële situatie. We zijn ook verheugd dat er voor de nu nog werkende groep straks ook een goed pensioen klaar staat, door de extra investering die wordt gedaan door werkgevers en medewerkers zelf en de indexatie vanuit het pensioenfonds.

 

Het komend jaar gaan we niet stil zitten. HZC heeft aangegeven dat als de sector niet iets doet aan het aantrekkelijk maken voor werknemers, steeds meer mensen weglopen terwijl er juist meer nodig zijn. Daardoor wordt de werkdruk alleen maar hoger en het werken in de sector minder aantrekkelijk. Die mening wordt gelukkig gedeeld door werkgevers en de collega bonden. We gaan dus niet wachten tot oktober om over een volgende cao te praten, maar vanaf februari al met elkaar aan de slag .

 

Heb je ideeën hebben over hoe de RIS sector aantrekkelijker wordt om in te werken?  Stuur een mail aan riscao@hzc.nl en we nemen het mee naar de overlegtafel.

 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Onderhandelingsdelegatie HZC

Bastiaan Hopster en Wilma Hermsen