Tweede Kamer stemt in met nieuwe Pensioenwet

29/12/2022

Afgelopen negen maanden is de Tweede Kamer druk geweest met de parlementaire behandeling van de Wet Toekomst Pensioenen. Donderdag voor Kerst heeft de Tweede Kamer met een meerderheid ingestemd met deze wet. De wet zal nu worden behandeld door de Eerste Kamer. Dat vangt al aan op 17 januari aanstaande. HZC toont zich op grote lijnen tevreden over de uitkomsten. Vragen zullen er waarschijnlijk volop zijn of komen en daarom blijft HZC ook zelf voorlichting geven.

 

Terugblik

De Wet Toekomst Pensioenen werd op 30 maart dit jaar aan de Tweede Kamer gestuurd door minister Schouten. Een intensieve en uitgebreide behandeling volgde. Er werden drie dagen (22 april, 10 mei en 31 mei) hoorzittingen gehouden met diverse experts en belangenorganisaties. Vervolgens werden er vijf wetgevingsoverleggen door de Commissie SZW van de Tweede Kamer gehouden op 12 en 15 september en 10, 12 en 19 oktober.

Honderden Kamervragen werden ingediend en beantwoord en diverse nota’s van wijzigingen werden ingediend door de minister. Op 2 november startte de behandeling van de wet in eerste termijn. Op 29 november kwam de commissie parameters met advies over de rekenregels die moeten gaan gelden bij de overstap naar het nieuwe contract. Op 15 december werd de tweede termijn afgerond.

Vervolgens werden op 20 december nog 20 moties en 21 amendementen aangenomen van de in totaal 175 ingediende moties en amendementen. In de avond van 22 december werd met een meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet door de Tweede Kamer.

 

VCP tevreden over uitvoerige behandeling

De VCP gaf in mei een eerste mening over het bereiken van de doelen van de doelen van de wet. Daaruit kwam naar voren dat veel van de doelen zijn behaald, maar dat er ook nog zorgpunten waren.

Bijvoorbeeld over de compensatie als gevolg van de afschaffing van de zogeheten doorsneesystematiek. Die compensatie is niet wettelijk verplicht, zoals de VCP graag had gezien. Ook het grote aandeel werkenden zonder pensioen en de nieuwe vormgeving van het nabestaandenpensioen hadden de nadrukkelijke aandacht vanuit de VCP. De VCP merkt op dat op deze onderwerpen, die tot tevredenheid van de VCP uitvoerig naar voren zijn gekomen tijdens de parlementaire behandeling, op onderdelen goede aanpassingen zijn gedaan.

Zo gaat de aanvangsleeftijd naar 18 jaar, worden wachttijden in uitzendsector afgeschaft en komt er een wettelijke verplichting voor werkgevers om werknemers te wijzen op het niet hebben van een pensioenregeling. Afspraken over het nabestaandenpensioen zullen worden geëvalueerd en gemonitord en er volgt nog een onderzoek of en hoe voorkomen kan worden dat nabestaanden zonder dekking met lege handen komen te staan.

Ook de hoofddoelen van de wet zullen ten minste jaarlijks gemonitord worden. Indien er daarbij knelpunten optreden, zullen waar nodig aanvullende maatregelen worden genomen. Voor de VCP heeft de afgelopen maanden de inhoud continu centraal gestaan. De VCP heeft afgelopen maanden, daar waar nodig en desgevraagd, diverse Kamerleden inhoudelijk bijgestaan.

 

Verdere proces – Eerste Kamer nu aan zet

De Wet Toekomst Pensioenen zal nu doorgaan naar de Eerste Kamer om daar behandeld te worden. De VCP rekent erop dat de Eerste Kamer deze wet zorgvuldig en uitvoerig zal behandelen. Indien ook daar een meerderheid komt voor de wet, is het vervolgens zaak dat er goede arbeidsvoorwaardelijke afspraken worden gemaakt. Zo moet bijvoorbeeld de premie hoog genoeg vastgesteld worden om een goed pensioen op te kunnen bouwen. Hier ligt niet alleen een belangrijke verantwoordelijkheid voor de vakorganisaties, maar zeker ook voor de betrokken werkgevers.

 

HZC ook tevreden

Ook HZC toont zich tevreden met het bereikte resultaat. “We hebbenjaren onderhandeld om een nieuwe pensioenwet te krijgen die past bij de arbeidsmarkt van nu", zegt HZC-directeur Chris van Veldhuizen. “En ook al kon er dit jaar met de bestaande wet ook geïndexeerd worden, de regels van nu leiden wel tot rare uitkomsten. Zo hebben de pensioenfondsen meer dan tien jaar niet kunnen indexeren, terwijl de economie draaide als een tierelier. En kan er nu wel geïndexeerd worden, terwijl er oorlog is in Europa, er een forse inflatie is en er problemen zijn met de levering van energie en andere materialen, woningnood en milieukwesties als stikstof die de oplossing van de andere problemen moeilijker maken. Natuurlijk zijn we als HZC heel blij dat pensioenen verhoogd worden, maar de oude systematiek werkt  op zijn minst vreemd.”

Net als VCP is ook Van Veldhuizen positief over de resultaten van de behandeling in de Tweede Kamer. Er is kritisch gekeken naar de nieuwe regeling en er zijn belangrijke aanpassingen gedaan: “Jongeren bouwen eerder pensioen op, uitzendkrachten krijgen eindelijk ook van meet af aan een pensioenopbouw en werkgevers en werknemers moeten aan de slag om het aantal mensen dat geen pensioen opbouwt omlaag te krijgen.” Hij vervolgt: “Maar het is vooral belangrijk dat het nieuwe stelsel voor de toekomst beter betaalbaar en houdbaar is dan het oude systeem; en daarnaast eerlijker: wat je jaarlijks aan pensioen betaalt, komt ook ècht in jouw pensioenpot. Het bestaande pensioenstelsel gaat er nog veel te veel van uit dat mensen 40 jaar bij dezelfde baas blijven werken. Dat is niet meer van deze tijd.”

Wel geeft hij nog nadrukkelijk aan, dat de achteruitgang in pensioen voor sommige mensen door de overstap naar het nieuwe stelsel gecompenseerd moet worden. “HZC zit aan verschillende pensioentafels en benadrukt steeds het belang van een goede compensatie. Er komen ook steeds meer mogelijkheden om allerlei keuzes te maken. HZC pleit voor een goede voorlichting over de mogelijkheden,” zegt Van Veldhuizen. Vakbonden spelen daarin een belangrijk rol. “Hoe dan ook, HZC blijft zelf voorlichting geven. Als mensen iets willen weten over hun persoonlijke mogelijkheden en keuzes, kunnen ze altijd terecht bij onze servicedesk en rayonbestuurders.”