Mijn vrouw geeft me iedere nacht een 'hoek'!

01/02/2023

“Verder alles goed met je, zit je nog ergens anders mee?” vraag ik de uitvoerder. We hebben de medische resultaten besproken, de pijntjes en de relatie met het werk onderzocht. We gaan naar de afronding van het PAGO. Alles lijkt in orde, behalve het overgewicht en de licht verhoogde bloeddruk. “Nou, niet echt, maar ik ben zo honds en hondsmoe… ik moet soms de auto aan de kant zetten, omdat ik mijn ogen niet open kan houden. Ook krijg ik iedere nacht een steeds hardere elleboog omdat ik zo hard snurk.”

 

Als arts denk je bij dit soort verhalen al snel aan slaapapneu, waarbij de ademhaling meermaals stopt in de nacht. Het heeft ernstige schadelijke gevolgen voor de gezondheid en de veiligheid op de bouwplaats, dus vraag ik door. De kans dat hij slaapapneu heeft is groot;

  • Hij oogt bij nader inzien moe, grauw en wat lusteloos.
  • Hij schrikt regelmatig wat angstig wakker en denkt dan een slechte droom te hebben gehad; de echte reden kan zijn dat het lichaam zuurstof tekort heeft en daardoor wakker schrikt.
  • Het lijkt wel of er veel minder energie is, en de concentratie is ook niet meer wat het was; “maar het is ook wel erg druk en stressie”.
  • Het speelt al jaren een vervelende rol, ook in de relatie: “Straks kost het me mijn huwelijk!”.
  • Hij heeft de neiging overal een dutje te kunnen doen, soms al tijdens het acht uur journaal.

‘’Als je naar de huisarts gaat voor de hoge bloeddruk, bespreek dit ook” vraag ik hem. Het zou goed kunnen dat je slaapapneu hebt; dat je ademhaling in de nacht te vaak stopt en dat je je daardoor nu zo voelt’ En je bedgenoot zal er ook blij van worden, beloof ik je!

 

Herken je dit en heb je nog meer risico factoren zoals overgewicht en ben je ouder dan 50? Dan kan het zo zijn dat je slaapapneu hebt. Dat is een reden om naar de huisarts te gaan, of via de bouwarts advies in te winnen.

Het geeft naast onherstelbare gezondheidsschade (hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, suikerziekte), ook een verhoogd risico op ongevallen op het werk en in het verkeer. Het is zelfs zo dat je niet aan het verkeer mag deelnemen bij meer dan 15 ademstops per nacht, en pas weer mag rijden als je 3 maanden bent behandeld.

Een vakman met onbehandelde slaapapneu heeft een 2 x zo grote kans op een bedrijfsongeval. Het goede nieuws is dat het goed te behandelen is met binnen enkele weken een positief effect.

 

Zelftest

Herken je je hierin? Doe de zelftest

Meer informatie:

Dit artikel is geschreven door Jack van der Gragt, Bouwarts voor Volandis.

 

Bron: Volandis