Waar moet je op letten als je zzp'er bent?

18/04/2023

Je hebt een prachtig beroep en veel plezier in je werk. Geen wonder dat je dat wil blijven doen, misschien zelfs als zzp’er. Maar er komt dan wel meer bij kijken dan alleen het mooie werk. Waar moet je allemaal op letten?

 

Arbeidsongeschiktheid

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf te verzekeren voor als je onverhoopt niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. Dit kan door een ongeval zijn, maar ook door een ziekte die je (ineens) treft. Veel verzekeraars bieden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aan. Let hierbij goed op de voorwaarden en de premie die daaraan vast zit. HZC kan je hierin niet adviseren, maar er zijn hiervoor adviseurs die je daarbij kunnen helpen. Het is ook mogelijk om je via UWV te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Hiervoor worden verschillende verzekeringen aangeboden. Zo kun je je verzekeren voor de Ziektewet en de WIA. De premie die je moet betalen is afhankelijk van je dagloon, het inkomen dat je kwijtraakt als je niet meer kunt werken. Er zijn ondernemers die de kosten voor een AOV of verzekering via het UWV te hoog vinden en er daarom van afzien. Houd daarom bij het bepalen van je uurtarief al rekening met deze premie zodat je zeker weet dat je hier voldoende financiële ruimte voor hebt. Want een situatie zonder inkomen, al dan niet tijdelijk, wil je natuurlijk voorkomen.

 

Werkloosheid

Er is nu gelukkig volop werk, maar we hebben natuurlijk ook andere tijden gekend. Het kan zomaar gebeuren dat je ineens zonder werk zit en dus ook zonder inkomsten. Vanuit de overheid is er weinig geregeld voor zzp’ers die werkloos worden. Er is wel bijstand voor zelfstandigen en een regeling voor oudere, zieke zelfstandigen. Hier zitten natuurlijk een hoop voorwaarden aan. Het kan ook zijn dat dit inkomen niet voldoende is om van rond te komen. Wil jij je inkomsten goed zeker stellen? Dan moet je dat allemaal zelf regelen. Ook hiervoor kun je bij verschillende maatschappijen een verzekering afsluiten of kiezen voor de vrijwillige verzekering van UWV.

 

Pensioen

Je wilt niet alleen nu verzekerd zijn van een goed inkomen, maar ook later, als je met pensioen bent. Daar moet je nu al op inspelen. Weet jij wat je tot nu toe al hebt opgebouwd aan pensioen? En wat je er nog bij moet krijgen om ook nog goed te kunnen leven als je met pensioen bent? We komen helaas mensen tegen die wel vervroegd willen uittreden, maar waarvoor dat niet mogelijk is omdat ze jarenlang geen pensioen hebben opgebouwd. Zonde natuurlijk. Het kan ook anders. Het is mogelijk om deel te nemen aan verschillende regelingen voor een zzp-pensioen. Ook hier geldt: laat je goed adviseren!

 

ZZP Nederland

Leden van HZC die werkzaam zijn als zzp’er hebben recht op een gratis lidmaatschap bij ZZP Nederland. Je profiteert dan van allerlei kortingen, bijvoorbeeld op verzekeringen en incassotrajecten. Of je volgt er een gratis cursus boekhouden en downloadt allerlei handige documenten. Werk je als zzp’er en sta je bij HZC nog niet geregistreerd als zelfstandig ondernemer? Geef dit dan door aan de ledenadministratie. Je kunt bellen: 030-6006070 of mailen naar ledenadministratie@hzc.nl. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, dan kun je contact opnemen met de Servicedeks via het bovenstaande telefoonnummer of servicedesk@hzc.nl.

 

Tags