Wanneer kun je je werkgever aansprakelijk stellen?

03/07/2023

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Maar soms had een ongeluk voorkomen kunnen worden. Wanneer kun je je werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die voortkomt uit het bedrijfsongeval? En hoe kan HZC jou helpen?

 

Bedrijfsongeval

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wanneer een ongeval wordt gezien als een bedrijfsongeval. Een bedrijfsongeval is een ongeval dat gebeurt tijdens werktijd of in je pauze als je op de werkplek bent.

Om ervoor te zorgen dat jij veilig je werk kunt doen, heeft je werkgever een zorgplicht. Dit houdt in dat je werkgever: 

  • zorgt voor een veilige werkomgeving;
  • instructies geeft over hoe jij veilig kunt werken;
  • controleert of je ook veilig werkt;
  • zo veel mogelijk zorgt dat je geen ongeval krijgt.

Wanneer je werkgever zich niet gehouden heeft aan de zorgplicht, dan kun hem aansprakelijk stellen. Je moet dan wel bewijs hebben dat de schade is ontstaan door het bedrijfsongeval. Heb je dat niet? Dan heb je, hard gezegd, geen zaak. In de rechtspraak geldt: wie eist, bewijst. Zonder dat bewijs is er eigenlijk niets mogelijk. Zorg altijd dat je alles bewaart. Alleen zo kunnen we je helpen.

Heb jij je niet aan de veiligheidsregels gehouden? Bijvoorbeeld omdat je je PBM’s niet droeg terwijl dat wel moest. Of heb je je niet gehouden aan de veiligheidsvoorschriften? Dan kun je je werkgever niet aansprakelijk stellen. Je kunt als werknemer zelfs zelf aansprakelijk worden gesteld wanneer het bedrijfsongeval is ontstaan door opzet of bewuste roekeloosheid.

 

Beroepsziekte

Het kan ook zijn dat er bij jou geen sprake is geweest van een ongeval. Maar dat je een (langdurige) ziekte hebt opgelopen door je werk(omstandigheden). Dan spreken we van een beroepsziekte, je bent letterlijk ziek geworden door je werk. Vroeger kwam er vaak asbestkanker voor, dat is inmiddels – gelukkig – een stuk minder door alle maatregelen en wet- en regelgeving. Maar helaas komen er nu nog steeds beroepsziekten voor. Denk bijvoorbeeld aan stoflongen, gehoorschade, klachten aan het bewegingsapparaat en ga zo maar door. Wanneer je je werkgever aansprakelijk wilt stellen, moet je aantonen dat jouw ziekte of klachten zijn veroorzaakt door jouw werk. Dit kan bijvoorbeeld met (schriftelijke) verklaringen van arts(en) waarin staat dat de schade een direct gevolg zijn van je werkzaamheden. Het is niet altijd even eenvoudig om dit aan te tonen. En dat maakt het dan vaak lastig om je werkgever aansprakelijk te stellen. Het is dus belangrijk om goed naar je situatie te laten kijken. Vaak is het zo dat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om aan te tonen waar de oorzaak ligt. Aarzel dus niet en neem direct contact met ons op.

 

Letselschade

Is het ongeval bekend bij HZC, heb je (voldoende) bewijs en kan jouw werkgever aansprakelijk worden gesteld? Dan heb je, als lid van HZC, natuurlijk recht op hulp. De meeste letselschadezaken handelen we bij HZC zelf af. Het gaat dan vooral om de kleinere letselschades. Dit zijn zaken waarbij je als schade bijvoorbeeld alleen de kosten hebt van je eigen risico bij je zorgverzekeraar of aantoonbare materiele schade aan kleding. Vaak is dit in goed overleg op te lossen met je werkgever, al dan niet na een gesprek tussen je werkgever en HZC. Maar is er sprake van bijvoorbeeld blijvend (ernstig) letsel, dan is de situatie anders. Vaak is er dan meer hulp nodig, en dan wordt er een letselschadebureau ingeschakeld. Wij werken samen met een vast bureau dat ervoor zorgt dat jouw zaak goed en vakkundig in behandeling wordt genomen. Let wel, vanwege de complexiteit kunnen dit soort zaken een paar jaar voortduren voordat ze zijn afgehandeld.

 

Contact HZC

Heb jij een vraag over een bedrijfsongeval dat je hebt meegemaakt? Over letselschade of een beroepsziekte? Neem contact op met de Servicedesk. Dit kan via servicedesk@hzc.nl of 030-6006070.