Wat zijn de regels voor alcohol- en/of drugstesten?
24/08/2023We weten allemaal dat we tijdens het werk geen alcohol of drugs mogen gebruiken. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom verplichte alcohol- en drugstests? En wat als je tijdens werktijd een ongeluk veroorzaakt nadat je alcohol hebt gedronken?
Regels voor drugs- en alcoholtests
In 2018 is de AVG-wet in werking getreden. Dit heeft veel veranderd, ook op het gebied van alcohol- en/of drugstesten.
In principe mag een werkgever geen alcohol-, medicatie- of drugstest (ADM-test) afnemen bij zijn werknemers. Maar er zijn uitzonderingen hierop. Een ADM-test mag namelijk wel worden afgenomen bij:
- Treinmachinisten;
- Piloten;
- Schippers;
- Werknemer bij loodsen.
Als er bij jou een ADM-test afgenomen mag worden, dan moet je werkgever er wel voor zorgen dat jouw gegevens goed beschermd en beveiligd zijn. In alle andere gevallen mag er dus geen ADM-test gedaan worden. Ook niet als dit vrijwillig is. Wat je werkgever wel mag doen Je werkgever mag regels en beleid opstellen over alcohol- en/of drugsgebruik. Zo mag je werkgever afspreken dat je nuchter op je werk verschijnt en geen alcohol en/of drugs gebruikt tijdens het werk. Maar wat je in je vrije tijd doet, daar heeft je werkgever niets over te zeggen. Als je een bereikbaarheidsdienst hebt, is dit uiteraard anders. Ook dan kan er afgesproken worden dat je nuchter moet blijven, dit is immers geen vrije tijd.
Ongeval met alcohol en/of drugs
Stel je rijdt met een te hoog alcoholpromillage in de bedrijfsauto en veroorzaakt een (eenzijdig) ongeluk. Dit kan een reden zijn voor ontslag op staande voet. Daarnaast mag je werkgever niet alleen de schade op jou verhalen, maar ook nog eens de kosten van onder andere de werving en selectie voor een nieuwe medewerker. Je hebt in het geval van ontslag op staande voet geen recht op een WW-uitkering. Als je met je eigen auto rijdt, heeft dat ook gevolgen. Veertig procent van de verzekeringen heeft een alcoholclausule. Vaak staat daarin dat je het uitgekeerde schadebedrag moet terugbetalen aan de verzekeraar wanneer blijkt dat je alcohol hebt gedronken. Ook kunnen ze je verzekering opzeggen. Hierdoor bestaat de kans dat je geen nieuwe verzekering kunt afsluiten omdat je mogelijk niet meer aan de toelatingseisen voldoet. Je mag niet onverzekerd rondrijden, dus je mag dan niet meer met een auto de openbare weg op. Hulp bij verslaving Vaak sluipt een verslaving er ongemerkt in. En op een gegeven moment kan het gevoel je bekruipen dat je er alleen niet meer uitkomt. Weet dat het juist sterk is om hulp te zoeken als je dat nodig hebt. Wacht hier niet mee, hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is.
Lees ook eens het artikel Hulp bij verslaving om meer te weten over welke opties er voor jou zijn om hulp te zoeken. Gaat het om een collega, familielid of kennis? Kijk dan hoe je ze het beste hulp kunt bieden.
Contact HZC
Als jij meer wilt weten over de wet- en regelgeving, dan kan de Servicedesk jouw vragen beantwoorden. Neem contact op via servicedesk@hzc.nl of 030-6006070
Dit artikel is ook gepubliceerd in het HZC Vakblad De Machinist 4-2023