Een tijdelijk contract, hoe zit het precies?

15/01/2024

De afgelopen jaren is er nogal wat veranderd aan de regels rondom tijdelijke contracten. Zo mag een werkgever je nog wel een tijdelijk contract aanbieden, maar niet meer onbeperkt. Maar wat mag er nou wel en wat niet?

 

Wanneer gaat je tijdelijke contract over in een vast contract?

Je mag maximaal drie jaar werken in tijdelijke contracten. Tijdens deze periode van drie jaar mag je maximaal drie tijdelijke contracten aangeboden krijgen. Krijg je er meer of kom je boven de drie jaar, dan ben je in vaste dienst. Let wel goed op dat er niet een te lange tussenpoos zit tussen de contracten. Want als deze langer is dan zes maanden, wordt de keten onderbroken en begint de telling opnieuw! Je werkgever mag je natuurlijk ook eerder een vast contract aanbieden, direct bij je indiensttreding bijvoorbeeld. Krijg je een (vast) contract aangeboden? Dan kun je dit natuurlijk laten controleren door de Servicedesk.

 

Afwijkingen in de cao

Het is mogelijk dat er van bovenstaande regels wordt afgeweken, maar dat mag alleen als dit in de cao is afgesproken. Neem contact op met de Servicedesk als je wilt weten of dat ook voor jou geldt.

 

Opvolgend werkgeverschap

Soms tellen niet alleen de contracten van je huidige werkgever mee in de keten, maar ook die van je vorige werkgever. Bijvoorbeeld wanneer je eerst via een uitzendbureau hebt gewerkt en later wordt overgenomen door de inlener. Ditzelfde kan gelden bij een overgang van onderneming. Maar let op, dit geldt dus niet voor elke situatie.

 

Contact HZC

Wil je laten controleren wat van toepassing is op jouw specifieke situatie? De Servicedesk kan precies voor je uitpluizen wanneer jij een vast contract zou moeten krijgen, of misschien zelfs al hebt. Neem contact op via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.