Mag mijn werkgever mijn verlof weigeren?

02/02/2024

Je hebt een verlofaanvraag ingediend en je werkgever weigert dit. Maar mag dit wel zomaar? Wat zijn precies de regels? We praten je bij.

 

De verlofaanvraag

Je wilt verlof opnemen, dan vraag je je verlof aan bij je werkgever. Laat je werkgever binnen twee weken niks horen? Dan kun je ervanuit gaan dat je verlofaanvraag is goedgekeurd. Een werkgever moet namelijk binnen twee weken reageren op je verlofaanvraag.

 

Om deze redenen mag je werkgever wél je verlof weigeren

Het kan gebeuren dat je werkgever binnen de termijn van twee weken aangeeft dat je verlof wordt geweigerd. In sommige gevallen mag dat ook. Je werkgever zou altijd een onderbouwing moeten geven als hij verlof weigert. Maar om wat voor redenen kan je verlof worden geweigerd? Dit is bijvoorbeeld:

  • Veel collega’s zijn al vrij die dag of week
  • Je werkgever voorziet erg grote drukte op die dag of week

Je werkgever mag zeker niet stelselmatig al je verlofaanvragen weigeren. Je moet in de gelegenheid worden gesteld om verlof op te nemen. Dit valt ook onder de zorgplicht van een werkgever. Een werkgever moet stimuleren dat werknemers hun verlof in het lopende jaar opnemen.

 

Contact met HZC

Is jouw verlof geweigerd en vraag je je af of dit in jouw situatie wel mag? Vraag het de Servicedesk. Zij kunnen met jou meekijken of dat in jouw situatie wel of juist niet mag. Neem contact op via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl