Alles wat je moet weten over Tijd voor Tijd regelingen

09/02/2024

In verschillende cao’s zijn verschillende afspraken gemaakt over Tijd voor Tijd (TVT). En ook wat er wel of niet mogelijk is om af te spreken met jou als werknemer. Wat er is afgesproken in de bouw-cao, lees je in dit artikel. Lees ook de artikelen over de TVT regeling in de cao GGI en de cao vervoer

 

Afspraken in de cao Bouw en Infra

In de bouw-cao is er afgesproken dat je verplicht kan worden om bepaalde reisuren en overuren op te sparen. Het opsparen moet wel via het Tijdspaarfonds gebeuren. Dit is het spaarurenmodel van artikel 2.9. De cao kun je hier downloaden.

Maar wat is hierin afgesproken? Je mag maximaal 80 spaaruren opbouwen in een periode van 26 weken. Voor de infra geldt een aangepast maximum van 160 spaaruren, maar dit is alleen als de kaderregeling van toepassing is.

Het aantal spaaruren is wel gebaseerd op maximaal 3 overuren per week en 64 overuren per kalenderjaar. Voor de infra geldt een aangepaste norm van 5 uur per week en 128 uur per kalenderjaar. Bij beide regelingen geldt dat er ook reisuren ingelegd mogen worden.

Je werkgever mag de opgespaarde uren inzetten wanneer er sprake is van verwacht minder of geen werk. Dit gebeurt vooral in de periode van november t/m maart. De opname van de spaaruren mag alleen gebeuren in hele dagen. Ook moet je werkgever minimaal 7 dagen van tevoren schriftelijk aangeven dat je de uren op moet nemen.

Heb je aan het einde van de opnameperiode nog spaaruren over? Dan kan je werkgever deze niet meer inplannen. Je hebt dan de keuze of je de spaaruren wel of niet wilt doorschuiven naar volgend jaar. Het geld blijft voor je gereserveerd staan in het Tijdspaarfonds. Dit kun je opnemen wanneer je wilt.

 

Afwijkende regeling

Afwijken van deze regels mag, maar alleen als dit wordt afgesproken met de vakbonden en dus personeel hierover mag stemmen. Dit wordt vaak een jaarmodel genoemd. Daarin kunnen afwijkende afspraken gemaakt over de opbouw of opbouwperiode en de opname van de spaaruren.

Er zijn dus wel een aantal mogelijkheden voor TVT. Of de verplichte regeling via het Tijdspaarfonds, of een jaarmodel via de vakbonden. Een andere regeling is volgens de cao niet mogelijk.

 

Contact HZC

Heb je vragen over een TVT-regeling bij jouw werkgever? Of wil je een voorstel van je werkgever laten controleren? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je verder helpen. Je kunt ze bereiken via 030-600 60 70 of servicedesk@hzc.nl.