Doorwerken na je AOW, kan dat?

15/02/2024

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt kan het zijn dat je eigenlijk nog niet wilt stoppen en liever nog even door blijft werken. Dat kan, maar er zijn dan wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje:

  • Gevolgen voor AOW en pensioen

Je behoudt het recht op de AOW, ook wanneer je gaat werken, Het extra verdiende geld heeft geen invloed op zowel AOW als het pensioen. Het kan wel fiscale gevolgen hebben, houdt daar rekening mee!

De werkgever hoeft geen premies meer te betalen voor de AOW, werkloosheidswet, arbeidsongeschiktheidsverzekering en de ziektewet waardoor de kosten lager uitvallen.

  • Gevolgen bij ziekte

Wanneer je uitvalt wegens ziekte is de periode voor loondoorbetaling nog maar 6 weken in plaats van 104 weken vóór de AOW-leeftijd. Wel heb je ontslagbescherming tijdens deze periode. Wel gelden er tijdens deze periode re-integratieverplichtingen.

  • Nieuw contract?

In principe hoef je geen nieuw contract aan te gaan, je kunt onder dezelfde voorwaarden blijven werken. Een nieuw contract met andere voorwaarden is wel mogelijk, vaak staat er in een arbeidsovereenkomst dat deze automatisch wordt ontbonden bij het bereiken van de AOW-leeftijd zodat je dan een nieuwe overeenkomst moet aangaan.

Als je blijft werken na het bereiken van de AOW-leeftijd heb je minimaal het minimumloon en vakantietoeslag.

  • Ontslag

De werkgever kan je gemakkelijker ontslaan, er is geen toestemming van UWV of een rechter voor nodig. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand en je hebt geen recht op een transitievergoeding. Na 6 tijdelijke contracten of na een periode van 4 jaar wordt het tijdelijke contract een vast contract.

  • Gevolgen voor toeslagen

Het doorwerken kan gevolgen hebben voor toeslagen en subsidies die je ontvangt, wees je hier goed van bewust en laat je van tevoren goed inlichten.

 

Als AOW-gerechtigde heb je dezelfde rechten als jongere werknemers. Bepalingen uit het wetboek en cao gelden dus ook voor jou.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Servicedesk, zij kunnen je verder helpen. Je kunt ze bereiken via 030-600 60 70 of servicedesk@hzc.nl.