Mag je je vakantiedagen laten uitbetalen?

14/03/2024

Soms komt het voor dat je een aantal vakantiedagen hebt opgebouwd die je niet wilt opnemen. Wat moet je er dan mee doen? Want je vakantiedagen laten vervallen of verjaren is natuurlijk ook zonde.  

 

Stuwmeer aan vakantiedagen 

Je hebt dit vast al eens gehoord, maar we willen het toch vermelden: het is goed om je vakantiedagen in het lopende jaar op te nemen. Om je brein en je lichaam genoeg rust te gunnen is het opnemen van vakantiedagen juist goed. 

En toch komt het voor dat je teveel vakantiedagen over hebt om op te nemen. Je kunt er soms voor kiezen om je vakantiedagen te laten uitbetalen. Wettelijke vakantiedagen mag je bijvoorbeeld niet laten uitbetalen, bovenwettelijke vakantiedagen wel, alleen als je werkgever hiermee instemt. Je werkgever is niet verplicht hieraan mee te werken.  

Mag je je vakantiedagen laten uitbetalen? Dan is het goed om te weten hoe je vakantiedagen uitbetaald moeten worden. 

 

Wat gaat er van je vakantiedagen af? 

Om belasting betalen kunnen we helaas niet heen. Dit geldt ook voor de uitbetaling van je vakantiedagen. Hierover betaal je altijd het bijzondere tarief. Dat is het tarief dat ook geldt voor vakantietoeslag en je overuren bijvoorbeeld. De hoogte hiervan is afhankelijk van je totale inkomen per jaar. Dit kan verschillen tussen de 41,13% en 50,11%. Komt je totale inkomen boven de € 75.519,-? Dan betaal je 56,01%. 

Voor bouwplaatsmedewerkers geldt overigens een uitzondering. Hiervan is de geldwaarde van bovenwettelijke vakantiedagen gereserveerd in het Tijdspaarfonds. Er is al belasting betaald via de loonstrook. De opname van het saldo is dan netto. 

 

Contact met HZC 

Als je vakantiedagen zijn uitbetaald, kun je natuurlijk je loonstrook laten controleren door de Servicedesk. Heb je vragen over opname van vakantiedagen of uitbetaling van vakantiedagen? Ook dan kun je terecht bij de Servicedesk. Zij kunnen je vragen beantwoorden. Neem contact op via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl