Wat mag je werkgever vragen bij een ziekmelding? Privacy tijdens je ziekmelding

11/04/2024

Het is natuurlijk al vervelend genoeg als je ziek bent, dan zit je ook niet te wachten op een heel vragenvuur van je werkgever. Je hebt dan al genoeg aan je hoofd. Maar mag je werkgever eigenlijk wel alles aan je vragen? We leggen uit hoe het precies zit.

 

Recht op privacy

Als werknemer heb je ook recht op privacy, daarom mag je werkgever niet alles vragen. Je werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen wat je precies mankeert. Dat mag alleen een arboarts. De arboarts deelt ook geen informatie over je ziekte, enkel wat wel of niet mogelijk is qua re-integratie.

Ook mag je werkgever niet schriftelijk vastleggen wat je mankeert. Dit mag alleen in gevallen waarbij het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als je een ernstige vorm van diabetes hebt of epilepsie. Dit kan namelijk direct gevolgen hebben voor collega’s of omstanders.

 

Wat mag je werkgever dan wél vragen?

Je werkgever mag een aantal dingen wel vragen, je werkgever heeft namelijk ook bepaalde informatie nodig. Zoals bijvoorbeeld:

  • Hoe lang je verwacht ziek te blijven;
  • Het verpleegadres en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent;
  • Of er nog werkzaamheden of afspraken zijn die moeten worden overgenomen;
  • Of de ziekte komt door een bedrijfsongeval;
  • Of er sprake is van een verkeersongeval waarbij de kosten verhaald kunnen worden op de tegenpartij; · Of je ziekte valt onder één van de vier vangnetregelingen van UWV.

Het kan zijn dat je je verplicht voelt om antwoord te geven op allerlei vragen van je werkgever. Maar weet wel, dit is dus niet verplicht.

 

Contact HZC

Ben je ziek en stelt jouw werkgever jou (stelselmatig) vragen die hij of zij niet mag stellen? Dan kun je natuurlijk je situatie voorleggen aan de Servicedesk. Zij kunnen jou meer vertellen over wat wel en niet mag en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je kunt de Servicedesk per mail bereiken: servicedesk@hzc.nl of telefonisch: 030 – 600 60 70.