Hoe het zit met je cao?

23/04/2024

Er is altijd veel over te doen over cao’s. Geldt de cao ook voor jou? Wat is er allemaal in de cao afgesproken? Mag er afgeweken worden van een cao? En ga zo maar verder. We vertellen je hoe het precies zit.

 

Afspraken in je contract

Zoals je in “Uit de praktijk” hebt gelezen, is het belangrijk dat de cao goed vermeld staat in je contract. Het kan bijvoorbeeld als volgt omschreven staan in je contract: “Op deze arbeidsovereenkomst is de cao ... (hierna te noemen cao) van toepassing verklaard.” Maar stel er staat bijvoorbeeld het volgende in je contract: “we volgen de cao ...”, “Er is recht op het loon van de cao …” zijn allemaal voorbeelden waarbij de cao niet, of niet helemaal voor jou van toepassing is, met alle gevolgen van dien. Je kunt dan geen aanspraak maken op een deel van de cao, of de gehele cao. Ook een afspraak dat je pensioen opbouwt bij een bepaald pensioenfonds, zoals bpfBOUW of BPL Pensioen, is geen garantie dat de betreffende cao voor jou van toepassing is. Een cao moet dus altijd goed afgesproken worden in je contract. Let hier daarom goed op. Of laat HZC meekijken, wel zo makkelijk en weet je gelijk zeker dat alles goed afgesproken is.

 

Wat is een cao eigenlijk?

In een cao wordt een deel van je arbeidsvoorwaarden afgesproken, zo hoef je niet zelf te onderhandelen over bijvoorbeeld overwerktoeslag en reisuren. Er bestaan verschillende type cao’s. Zo heb je bijvoorbeeld sectorale cao’s en bedrijfs-cao’s. HZC zit niet alleen aan tafel bij sectorale cao’s zoals de GGI-cao en de RIS-cao, maar ook bij verschillende bedrijfs-cao’s zoals Ovet en Onstream.

 

Hoe een cao tot stand komt

Voor een cao heb je minimaal twee partijen nodig. Een partij die de werkgever vertegenwoordigt en een partij die werknemers vertegenwoordigt. Vaak wordt er onderhandeld tussen een of meerdere werkgeversorganisaties en een aantal vakbonden, zoals HZC. De partijen gaan samen in onderhandeling over een nieuwe cao. Alle partijen brengen van tevoren hun punten in, de cao-voorstellen. Dit gaat niet alleen over loon, maar ook bijvoorbeeld over werk/ privébalans, veiligheid en ga zo maar verder. Na een aantal onderhandelingsrondes wordt er een onderhandelingsakkoord bereikt. Dit wordt dan teruggekoppeld aan de achterban van de cao-partijen. Zij mogen daar over stemmen. Ook jij als lid als je in een sector of bedrijf werkt waarbij HZC over de cao onderhandelt. Heb je al een tijdje geen nieuws ontvangen over jouw cao? Controleer dan of je wel in onze administratie onder de juiste cao geregistreerd staat.

 

Soorten cao’s

De meeste cao’s in Nederland zijn minimum-cao’s, bijvoorbeeld de RIS, GGI en Bouw en Infra. Het is niet mogelijk om ten negatieve af te wijken van de cao. Een lager loon dan de cao voorschrijft mag niet, maar je mag wél een hoger loon afspreken. Er zijn ook cao’s waarbij afwijken helemaal niet mag, dit wordt een standaard-cao genoemd. De cao voor het Beroepsgoederenvervoer is hier een voorbeeld van. Afwijken mag zelfs niet in positieve zin, dan mag je bijvoorbeeld ook geen loonafspraak maken die hoger is dan de cao.

 

Contact HZC

Ben je nou benieuwd of in jouw contract alles goed is geregeld is? Of wissel je binnenkort van werkgever en wil je zeker weten of je nieuwe contract klopt? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je contract controleren en vertellen of alles klopt, of dat er toch nog wat aangepast moet worden. Je kunt ze bereiken via 030 - 600 60 70 of servicedesk@hzc.nl

Tags