'Rekensom essentieel voor veilig hijsen'

11/05/2024

Hijsen aan ogen onder het zwaartepunt,  zoals gebeurde bij de brug in Lochem, komt vaker voor.  Zolang de hijs-stabiliteitsdriehoek maar in acht wordt genomen, hoeft dat geen probleem te zijn.

 

“Het principe is niet ingewikkeld. Bepaald geen rocketscience. En toch zijn er veel partijen in de hijsbranche waar de hijs-stabiliteitsdriehoek nog niet goed tussen de oren zit.” Hijsspecialist Martijn Dijkgraaf signaleert een blinde vlek. Zoals de branche er volgens hem wel meer kent.  

Met zijn bedrijf Dijkgraaf-Support in Dirksland geeft hij hijstrainingen verzorgt engineering-opdrachten, beoordeelt hijstekeningen en doet nog veel meer. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig en wil vooral niet met een beschuldigende vinger wijzen naar wie dan ook. Maar hij wil ook niet op zijn geweten hebben dat, terwijl iedereen wacht op de resultaten van de officiële onderzoeken, er nog meer onnodige ongelukken gebeuren. Want de Arbeidsinspectie en de OVV gaan niet over één nacht ijs en hun onderzoeken laten zomaar een jaar op zich wachten.

 

Lees het volledige artikel op de website van BouwMachines

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.