Cao Metaal en Techniek: Stand van zaken

05/06/2024

Onze VCP-collega De Unie voert actie voor een nieuwe cao. Op 30 mei 2024 hebben ze voor de 19e keer stakingsacties gevoerd in de sector Metaal en Techniek sinds ze begonnen zijn met het voeren van acties voor een fatsoenlijke cao.

 

Voortzetting acties

De acties die tot nu toe zijn gevoerd, waren regionale acties van 24 uur. Over het algemeen was de opkomst boven verwachting en we blijven voorlopig nog hiermee doorgaan. We hebben namelijk van de werkgevers nog geen positief signaal ontvangen dat zij weer bereid zijn om met ons opnieuw te gaan onderhandelen.

 

Intensiveren en opschalen

Dit betekent dat de werkgevers nog niet helemaal doorhebben dat wij niet zullen stoppen met de acties zolang zij niet terugkeren aan de onderhandelingstafel. Voor ons blijft helaas geen andere keuze dan doorgaan met onze acties. Om die reden zullen we onze nieuwe acties intensiveren en opschalen, zodat de werkgevers gaan inzien dat zij echt geen andere keuze hebben dan met ons opnieuw te gaan onderhandelen voor een betere cao die jij en je collega’s verdienen!

 

Waar ging het ook weer om

Loon: 11,88% inflatiecorrectie, koopkrachtherstel en koopkrachtverbetering bij een looptijd van 12 maanden.
Zwaarwerkregeling (RVU): Extra geld om de regeling voort te kunnen zetten tot eind 2025. Uitbreiding en verlenging van de regeling.
Seniorendagen: Ook mogelijk maken tot aan de AOW-leeftijd (nu niet geregeld voor 66- en 67-jarigen).
Generatiepact: Ook voor iedereen mogelijk maken 60/80/100 en 70/85/100-regeling. Keuze is aan de werknemer.
Overige voorstellen: Onze voorstellen over reiskosten, overwerk, stagevergoeding, 5 mei vrij, geen wachtdag bij ziekte, enzovoort.

 

Rechtvaardig en redelijk!

Onze bovengenoemde eisen zijn heel redelijk en rechtvaardig gezien de gemaakte afspraken in de recent afgesloten cao’s zoals die in de Motorvoertuigen en Metalektro. De werkgevers in de Metaal en Techniek kunnen hier niet achterblijven willen zij deze sector aantrekkelijk houden voor de huidige en toekomstige, vooral jongere medewerkers.

 

Voorkom werkende armoede!

Er gaat hoe dan ook een nieuwe cao komen voor jou, maar het moet nu snel gebeuren, anders lopen jij en je collega’s nog meer achterstand op ten opzichte van andere sectoren. We moeten voorkomen dat de werknemers werkend armer worden!

 

We gaan door!

Dus, houd onze oproepen voor de nieuwe stakingsacties in de gaten en neem hieraan deel. Nodig je collega’s uit om met je mee te doen en solidair te zijn met alle andere collega’s die wel bereid zijn actie te voeren voor een toekomstbestendige sector voor allen!

 

Bron: De Unie