Alles over scheidingsgeld

12/06/2024

Een onderwerp waar veel onduidelijkheid over is, scheidingsgeld werd het vroeger ook wel genoemd. Een vergoeding als je door je werk niet thuis overnacht. Tegenwoordig kom je de term scheidingsgeld niet meer tegen. Maar hoe zit het met de vergoeding? Is die er nog wel? We vertellen je hoe het zit. 

 

Verschil per cao 

In elke cao zijn er verschillende afspraken gemaakt. Vaak is er afgesproken dat je werkgever zorgt voor de overnachting en de voeding. Of hij verstrekt hier een vergoeding voor. Er is in de cao Beroepsgoederenvervoer een uitzondering voor chauffeurs. Die krijgen een vastgestelde vergoeding. 

Maar dat is dus enkel voor de overnachting zelf en de voeding. Hoe zit het met de vergoeding om van huis te zijn? Dat is niet echt afgesproken in de cao. In het algemeen geldt dus dat er helaas geen recht is op scheidingsgeld.  

 

Afspraken met je werkgever 

Een beetje een domper dus. Maar dat neemt niet weg dat er op dit moment al veel werkgevers zijn die wél een vergoeding verstrekken, ook al is dat niet verplicht.  

Het is in de meeste cao’s mogelijk om een afspraak te maken met je werkgever die beter is dan de cao. Dat kan dus ook in de vorm van scheidingsgeld. De cao Beroepsgoederenvervoer is hier een uitzondering op, hierbij is het niet mogelijk om een afspraak te maken die beter is dan de cao. 

 

Contact HZC 

Wil je laten checken of je vergoeding wel klopt? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou informeren. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl.