Heb je nog vragen over het nieuwe BPL Pensioen?

14/06/2024

In de afgelopen twee weken heb je drie nieuwsbrieven ontvangen over de overgang binnen BPL Pensioen van het oude pensioenstelsel naar het nieuwe pensioenstelsel.

 

We zetten de informatie nog even voor je op een rijtje:

  • BPL gaat de huidige pensioen van alle deelnemers (actieve, gepensioneerde en slapende) gaat invaren in het nieuwe stelsel. Op individuele basis kunnen en mogen er geen uitzondering worden gemaakt.
  • Er zijn afspraken gemaakt mbt de pensioenambitie, de hoogte van het uiteindelijk pensioen. De huidige pensioenpremie (19.015% werkgeversdeel en 7.385% werknemersdeel) blijft gehandhaafd tot en met 31 december 2031.
  • Er zijn afspraken gemaakt omtrent de compensatieregeling die naar de huidige inzichten circa 2,75% van het persoonlijk pensioenvermogen gat kosten. De compensatie wordt vastgelegd in de vorm van een compensatiestaffel waarbij per leeftijd de mate van compensatie wordt weergegeven. De feitelijke kosten van de compensatie op transitiedatum (1 januari 2027) zijn afhankelijk van de dekkingsgraad en de deelnemerssamenstelling op dat moment en kunnen dus afwijken van de hierboven genoemde 2,75%.
  • Er is afgesproken dat er een solidariteitsreserve wordt aangelegd. Dit is een integraal en belangrijk onderdeel van de nieuwe pensioenregeling. Door middel van de solidariteitsreserve worden financiële mee- en tegenvallers gedeeld.
  • Daarnaast wensen de partijen – als onderdeel van het solidariteitsbeleid – een collectieve uitkeringsfase te hanteren, zodat ingegane pensioenuitkeringen jaarlijks procentueel met allemaal hetzelfde percentage stijgen of dalen.
  • Er wordt niet gekozen voor inflatiebescherming vanuit de solidariteitsreserve. Het koopkrachtbehoud wordt wel gezien als belangrijk aandachtspunt bij de vormgeving van het beleggingsbeleid door het bestuur van BPL Pensioen.

 

JOUW MENING IS BELANGRIJK

Zoals gebruikelijk is bij afspraken rondom arbeidsvoorwaarden, worden de uitkomsten over het nieuwe pensioenovereenkomst en het invaren voorgelegd aan de HZC-leden. Omdat het hier om pensioenafspraken gaat die actieve én gepensioneerden aangaat zal de raadpleging met beide groepen plaatsvinden.

Je kan jouw stem en mening zenden aan ggicao@hzc.nl. Dit kan nog tot 24 juni 2024. Mocht je nog vragen hebbenover deze overgang dan kan je tot 24 juni naar het zelfde e-mailadres jouw vraag sturen.