Help, er is een loonsanctie opgelegd. Wat nu?
21/06/2024Er zijn twee soorten loonsancties. Een loonsanctie die je kunt krijgen van je werkgever. Dan kan het gaan om een (tijdelijke) loonstop. Maar het kan ook betekenen dat je werkgever een loonsanctie opgelegd krijgt van UWV. Hoe kun je een loonsanctie voorkomen? En wat als je werkgever een loonsanctie krijgt opgelegd?
Je krijg zelf een loonsanctie van je werkgever
Je werkgever kan je loon tijdelijk stopzetten (opschorten) of helemaal stopzetten (loonstop) als je niet voldoende meewerkt aan de re-integratie tijdens ziekte. Dit is een situatie die je wil voorkomen natuurlijk.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als je weigert mee te werken aan het plan van aanpak, passend werk weigert of je genezing belemmert of vertraagt. Maar ook als je niet bereikbaar bent voor de arbodienst, niet op afspraken verschijnt etc. Het is daarom belangrijk om mee te werken aan je re-integratie.
Je werkgever krijgt een loonsanctie
Het kan ook zijn dat je werkgever een loonsanctie opgelegd krijgt van UWV. Je werkgever moet je dan maximaal nog één jaar loon doorbetalen na het verstrijken van de 104 weken loondoorbetaling tijdens ziekte. De drie meest voorkomende redenen voor het UWV om je werkgever een (loon)sanctie op te leggen zijn:
- Het re-integratieverslag is niet compleet; dan krijgt je werkgever een administratieve sanctie.
- Eerste spoor: er is onvoldoende moeite gedaan om je te laten re-integreren in je eigen werk of passend werk bij je werkgever. Je werkgever moet je loon maximaal één jaar langer doorbetalen.
- Tweede spoor: er is onvoldoende moeite gedaan om je te laten re-integreren in een andere functie bij een andere werkgever. Je werkgever moet je loon maximaal één jaar langer doorbetalen.
Contact HZC
Er zijn dus verschillende vormen van loonsancties. In alle gevallen is het een goed idee om HZC in te schakelen. Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou verder helpen. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl.