Tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen 1 juli van start

25/06/2024

HZC blij met inlopen achterstanden

Om de forse achterstanden in de beoordeling van het recht op WIA te verkleinen, neemt de overheid een extra maatregel. Vanaf 1 juli 2024 wordt er alleen op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling gemaakt van de mate van hun arbeidsongeschiktheid. HZC is blij dat er werk gemaakt wordt van het inlopen van de achterstanden.

 

De afgelopen jaren zijn er forse achterstanden ontstaan in het beoordelen van het recht op WIA. Het UWV heeft al eerder maatregelen genomen om de achterstanden in de sociaal medische beoordelingen voor een WIA-uitkering terug te brengen. Hoewel dat enig effect heeft, vindt HZC de achterstanden nog steeds onacceptabel.

Wanneer werknemers langdurig arbeidsongeschikt raken, kunnen zij aanspraak maken op een WIA-uitkering. De mate van arbeidsongeschiktheid bepaalt of iemand recht heeft op een uitkering en zo ja, hoe hoog deze moet zijn. Volgens de huidige regels wordt bij werknemers die nog inkomsten uit arbeid hebben zowel een praktische als een theoretische beoordeling (een schatting van wat de werknemer in theorie nog kan verdienen) uitgevoerd. Vervolgens bepaalt de beoordeling met de laagste mate van arbeidsongeschiktheid, het wel of niet toekennen van een WIA-uitkering. Met de maatregel Praktisch beoordelen wordt de theoretische schatting, wanneer een praktische beoordeling mogelijk is, achterwege gelaten.

Dit betreft een tijdelijke maatregel voor de komende 3 jaar. Naar verwachting kunnen hierdoor jaarlijks 3.000 tot 4.000 meer WIA-claimbeoordelingen worden uitgevoerd. HZC-directeur Chris van Veldhuizen heeft vertrouwen in de nieuwe maatregel. “Door de theoretische beoordeling achterwege te laten, kunnen beoordelingen sneller worden uitgevoerd. En omdat in het verleden de voor werknemers minst gunstige beoordeling telde, gaan werknemers er door de nieuwe werkwijze ook niet op achteruit.” Van Veldhuizen denkt dat de praktische beoordeling grote voordelen heeft. “Ik zou me goed voor kunnen stellen dat na evaluatie de tijdelijke maatregel definitief wordt. Een snelle beoordeling van de rechten van werknemers heeft voor iedereen voordelen.”

 

Contact HZC 

Heb je, of krijg je binnenkort een WIA-uitkering en vraag je je af of deze maatregel van invloed is op jouw uitkering? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou verder helpen. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl

Tags