Track & trace systeem in de bedrijfswagen of machine

27/06/2024

Een track & trace systeem, of een black box houdt bij waar de auto of machine is en is geweest. Het kan ook zijn dat de snelheden worden gemeten of zelfs wanneer bepaalde functies van de machine worden gebruikt! 

Een track & trace systeem verzamelt dus een hoop data. Maar hoe zit het dan met jouw rechten als werknemer? 

 

Mag dat eigenlijk wel? 

De werkgever moet van tevoren een afweging maken of zijn belang zwaarder weegt dan jouw belang als werknemer. Dit wordt ook wel “gerechtvaardigd belang” genoemd. Weegt het belang van de werkgever zwaarder dan dat van jou als werknemer? Dan mag er track & trace systeem worden geplaatst. Wel moet de werkgever voor plaatsing jou laten weten waarom de black box wordt geplaatst, welke gegevens er worden verzameld en voor welk doeleinden de gegevens worden gebruikt. 

 

OR 

Is er een OR in het bedrijf waar jij werkt? Dan moeten zij van tevoren ingelicht worden en moet de werkgever de OR om instemming vragen. Stemt de OR niet in? Dan mag de werkgever geen track & trace systeem plaatsen. 

 

Het beveiligen van jouw gegevens 

De werkgever mag enkel de gegevens verwerken als hij voldoet aan de privacywetgeving van de AVG. Jouw gegevens moeten dus veilig worden opgeslagen! Je kunt ook navragen bij jouw werkgever hoe de gegevens worden opgeslagen. 

 

Privékilometers 

Als je ook privé mag rijden in de bedrijfswagen, dan mag jouw werkgever niet zomaar de gegevens controleren. Vaak zit er dan ook een knop waarmee je het track & trace systeem in privétijd uit kunt zetten. Zit er geen knop op het systeem? Dan mag jouw werkgever de gegevens die buiten werktijd verzameld zijn niet zomaar controleren. 

 

Contact HZC 

Wil je laten checken of de regeling die je hebt (of krijgt) wel klopt? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen jou verder helpen. Dit kan telefonisch via: 030-6006070 of per mail via servicedesk@hzc.nl.