Hijsen onder vergrootglas met onverwachte arbeidsinspecties

24/06/2024

Het gaat nog te vaak mis bij hijswerkzaamheden, vindt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarom zoeken inspecteurs bij onaangekondigde controles naar zwakke plekken in organisatie en communicatie op de bouwplaats. ''Voel samen verantwoordelijkheid voor veiligheid.''

 

Hijsongevallen als focus

Het gebeurt vaker dat de inspectie één thema kiest voor extra controles. Vorig jaar was dat valgevaar. Dat hijsen nu onder het vergrootglas ligt, komt onder andere door een aantal ernstige ongevallen in de afgelopen tijd. Omvallende kranen, lasten die uit de lucht vallen, kabels die in elkaar draaien. “Het zijn altijd ongevallen met heel veel impact", zegt Van der Sanden. “Het geeft veel leed en ellende, terwijl ongevallen met hijsen vaak te voorkomen zijn.”

Vooral risicovolle omgevingen hebben de aandacht van de inspectie. Meerdere kranen op één bouwplaats, hijsen over wegen of gebouwen. Het zijn die situaties waarbij opdrachtgever en bouwer goed moeten nadenken over de veiligheid. En net zo belangrijk: hebben de machinisten de juiste papieren en hoe gaan de bouwers om met deskundigheid van riggers, die géén certificaat nodig hebben?

 

Lees het artikel verder op de website van Bouwmachines.

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.

 

Poll: Anti-botssysteem voor kranen verplicht? 

In het artikel over hijsen lees je ook over het anti-botssysteem voor kranen, waarbij de gieken worden geremd en gestopt wanneer ze te dicht bij elkaar komen. Dat systeem is niet wettelijk verplicht in Nederland, in andere Europese landen wel.

Vind jij dat terecht of zou het in Nederland ook verplicht moeten worden? Geef je mening over een wettelijke verplichting in Nederland aan ons door via de poll.

 

 

Poll

Anti-botssysteem voor kranen verplicht?

Vind jij dat dit systeem ook in Nederland verplicht zou moeten zijn?


Stem