Regels rondom ziekte

03/07/2024

Je zit er niet op te wachten: je wordt ziek. Dat is al vervelend genoeg natuurlijk. Vaak gaan werkgevers hier goed mee om, ze zijn begripvol en alles wordt goed geregeld. Maar soms is dit helaas anders. Het is verstandig om ook zelf op de hoogte te zijn van de regels rondom ziekte. Wat is er allemaal wettelijk afgesproken?

 

Wat gebeurt er wanneer?

Wat er moet gebeuren als je ziek wordt, is wettelijk vastgelegd. Dit is de Wet verbetering poortwachter. De procedure start al in week één.

 

Week 1

Je meldt je ziek bij je werkgever. Je werkgever meldt je aan bij de bedrijfsarts of arbodienst.

Week 6

De bedrijfsarts of de arbodienst maakt een ’probleemanalyse’. Er wordt bekeken wat je problemen zijn en welke mogelijkheden er liggen om die op te lossen of om te herstellen.

Week 8

Je maakt samen met je werkgever een ’plan van aanpak’ voor je re-integratie. Als er sprake is van (dreigend) langdurig verzuim, dan moet je een re-integratiedossier bijhouden. Ook moet je werkgever iedere zes weken de voortgang van de re-integratie met je bespreken.

Week 42

Het UWV stuurt je een brief om je eraan te herinneren dat je uiterlijk in week 50 samen met je werkgever de re-integratieactiviteiten moet evalueren. Je werkgever meldt je ziek bij het UWV.

Week 50

Je evalueert samen met je werkgever de re-integratieactiviteiten.

Week 87

Je ontvangt van het UWV het aanvraagformulier voor de WIA.

Week 87-91

De bedrijfsarts of arbodienst maakt een actuele beoordeling van de situatie. Je maakt met je werkgever een eindevaluatie. Je stelt een ’re-integratieverslag’ samen. Je werkgever zorgt dat je daarvoor de nodige documenten krijgt, maar je moet daar zelf ook het een en ander aan toevoegen. Bovendien ben je verantwoordelijk voor het verslag en dat het op tijd bij het UWV is! 

Week 91

Uiterlijk in deze week moet je het re-integratieverslag en WIA-aanvraagformulier ingevuld opsturen naar het UWV.

Week 91-104

Het UWV beoordeelt je aanvraag en re-integratieactiviteiten. Als je zelf te weinig hebt gedaan om weer aan het werk te komen, kan je aanvraag worden afgewezen. Als je werkgever te weinig heeft gedaan, kan de periode van loondoorbetaling worden verlengd.

Week 104

Start WIA-uitkering of verlengde loondoorbetaling.

 

Tijdens de re-integratie

De arbo-arts beoordeelt of je volledig of gedeeltelijk kunt re-integreren in je eigen functie of in een andere functie. Kun je gedeeltelijk werken? Dan stelt de arbo-arts een werkschema op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dan je drie dagen in de week vier uur per dag kunt werken. Jij stelt dan samen met je werkgever een plan van aanpak op. Dit plan wordt dan gevolgd of, waar nodig, later bijgesteld. Als er geen re-integratie mogelijk is, dan wordt er vaak afgesproken dat je af en toe een kop koffie gaat drinken op je werk. Houd ook altijd je werkgever op de hoogte over hoe het met je gaat.

 

Loon tijdens ziekte

Je hebt recht op loonbetaling tijdens ziekte als je meewerkt aan je re-integratietraject. Het kan zijn dat je niet altijd recht hebt op honderd procent van je loon. Het inkomen kan namelijk zakken tijdens ziekte. Vaak is dit in het eerste (half) jaar niet aan de orde. De Servicedesk kan een loonberekening voor je maken wanneer ziekbent en verwacht dat dit langere tijd gaat duren. Zo weet je wat je netto-inkomen is tijdens je ziekteperiode en kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Privacy

Als zieke werknemer heb je ook recht op privacy, daarom mag je werkgever niet alles vragen. Je werkgever mag bijvoorbeeld niet vragen wat je precies mankeert. Dat mag alleen een arbo-arts. De arbo-arts deelt ook geen informatie over je ziekte, enkel wat wel of niet mogelijk is qua re-integratie. Ook mag je werkgever niet schriftelijk vastleggen wat je mankeert. Dit mag alleen in gevallen waarbij het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als je een ernstige vorm van diabetes hebt of epilepsie. Dit kan namelijk direct gevolgen hebben voor collega’s of omstanders.

 

Wat mag je werkgever wél vragen?

Je werkgever mag een aantal dingen wel vragen, hij heeft namelijk ook bepaalde informatie nodig. Zoals:

  • Hoelang je verwacht ziek te blijven; 
  • Het verpleegadres en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent; 
  • Of er nog werkzaamheden of afspraken zijn die moeten worden overgenomen; 
  • Of de ziekte komt door een bedrijfsongeval; 
  • Of er sprake is van een verkeersongeval waarbij de kosten verhaald kunnen worden op de tegen partij; 
  • Of je ziekte valt onder één van de vier vangnetregelingen van UWV.

Het kan zijn dat je je verplicht voelt om antwoord te geven op allerlei vragen van je werkgever. Maar weet wel, dit is niet het geval!

 

Contact HZC

Heb je vragen over jouw traject tijdens ziekte? Dat kun je deze uiteraard aan HZC stellen. Wij kunnen jou precies vertellen wat er wel en niet mag. Ook kunnen wij checken of alles wel goed loopt. Neem contact met ons op via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl