Werken in Duitsland (SOKA BAU)

04/07/2024

Wanneer je als bouwplaatsmedewerker, in dienst van een in Nederland gevestigde werkgever, tijdelijk in Duitsland gaat werken, dan blijft de cao Bouw & Infra van toepassing. Van tijdelijk werken is sprake zolang de Nederlandse sociale verzekeringswetgeving op een werknemer van toepassing is. Je werkgever is verplicht om tijdens de periode dat je in Duitsland werkt premie af te dragen aan Urlaubs- und Lohnausgleichskasse der Bauwirtschaft, beter bekend als ULAK. Dit Duitse vakantiefonds is een onderdeel van Soka Bau.

Deze premies komen in de plaats van de afdracht VT en VD in het Tijdspaarfonds. De eventuele afdracht van vakantietoeslag over de spaaruren blijft wel bestaan.

 

Ulak toeslag

Zolang je als werknemer tijdelijk in Duitsland werkt – en daarmee bedoelen we bouwplaatswerk, geen UTA-werk – heb je recht op een ULAK-toeslag. Dit is een brutotoeslag per loonperiode en deze maakt geen deel uit van je VOL-loon. De hoogte van de ULAK-toeslag is zodanig dat je nettoloon tenminste gelijk is aan je nettoloon bij de normale volledige afdracht aan het Tijdspaarfonds.

De hoogte van de ULAK-premie die je werkgever verplicht is af te dragen aan het Soka Bau in 2024 is 15,10% van het brutoloon dat je verdient in de periode die je in Duitsland werkt. Zoals gezegd mag hij deze bedragen in mindering brengen op de afdracht van Tijdspaarfonds, vakantietoeslag en vakantiedagen.

Wanneer je in Duitsland aan het werkt bent en verlof opneemt, dan mag je werkgever een opname doen uit de ULAK om het loon tijdens je verlofdagen door te betalen.

 

Schadeloosstelling

Als er een einde is gekomen aan de periode van het werken in Duitsland, dan moet de werkgever dat melden aan Soka Bau. Mocht er nog geld in de pot zitten, dan kun je een aanvraag om vergoeding indienen. Het resterende geld kan dan worden uitgekeerd na minimaal 3 maanden, mits je niet werkloos bent en niet in Duitsland werkt. Op zich blijft het geld namelijk staan omdat er rekening mee wordt gehouden dat je wellicht weer voor een andere werkgever in Duitsland gaat werken. Zo zorgen ze ervoor dat de verlofrechten van werknemers niet verloren gaan.

Op deze vergoeding is Soka Bau verplicht om 21,1% loonheffing in te houden en af te dragen aan de belastingdienst in Wiesbaden, ook wanneer je minder dan 183 dagen in een jaar in Duitsland hebt gewerkt.

Om te voorkomen dat je die afdracht aan de Duitse belastingdienst krijgt, kun je ook wachten totdat de pot omgezet kan worden in een schadeloosstelling. Dan is het geen vergoeding meer die je aanvraagt. Stel, je hebt in 2022 in Duitsland gewerkt en er staat nog geld in de Ulak, dan kun je tot 1 januari 2024 wachten en dan een schadeloosstelling aanvragen bij de Soka Bau. Let er wel op dat je alleen in het tweede kalenderjaar na het jaar waarin je in Duitsland hebt gewerkt, die schadeloosstelling kunt aanvragen. In dit voorbeeld dus:

Je hebt in 2022 in Duitsland gewerkt. Dan kun je de aanvraag schadeloosstelling indienen tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024.

 

Belastingdienst Duitsland

Eventueel ingehouden loonheffing in Duitsland kun je dan waarschijnlijk terugvragen bij de belastingdienst in Wiesbaden.

 

Vragen

Meer informatie kun je vinden op de website van het Soka Bau. Heb je een vraag over jouw situatie? Neem dan contact op met de Servicedesk. Dit kan telefonisch via 030-6006070 of per mail.