Makkelijker graven dankzij Augmented Reality

24/06/2024

Location intelligence specialist Sogelink voegt Augmented Reality (AR) toe aan haar KLICAPP: de app die verplicht is tijdens graafwerkzaamheden in Nederland. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om informatie over kabels en leidingen in 3D door je camera te bekijken.

Voorheen bepaalden grondroerders met 2D-bouwtekeningen en met beschikbare informatie over kabels en leidingen (KLIC) in de KLICAPP waar zij konden graven. Dankzij de AR-innovatie kunnen ze de KLIC in 3D op hun scherm zien. “Hierdoor kunnen zij beter interpreteren waar kabels en leidingen kunnen liggen”, aldus Simone Wismans, Marketing Director bij Sogelink. 

 

Van 2D naar 3D

“Tot op heden moest de gebruiker de KLIC op de kaart lezen en vervolgens in zijn of haar hoofd omzetten maar waar het in de werkelijke wereld ligt”, licht Wismans toe. “Hierdoor kan het moeilijk inschatten zijn waar je staat ten opzichte van kabels en leidingen. Met de AR-toevoeging wordt dit makkelijker”, aldus Wismans. Je filmt je directe omgeving met je telefoon of tablet, en ziet de KLIC in 3D op je scherm. Als je over de werkplaats loopt en tegelijkertijd filmt, zie je dus de kabels en leidingen onder je voeten door en voor je langs “lopen”. KLIC in Augmented Reality helpt de gebruiker met de automatische transformatie van ligging op kaart naar ligging in de werkelijke wereld. 

 

Lees het artikel verder op de website van Bouwmachines.

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.

 

 

Poll

Anti-botssysteem voor kranen verplicht?

Vind jij dat dit systeem ook in Nederland verplicht zou moeten zijn?

Ja, een anti-botssysteem voor kranen zou in Nederland ook verplicht moeten worden.
64,8%
Nee, een anti-botssysteem voor kranen zou in Nederland niet verplicht moeten worden.
29,5%
Mijn antwoord is genuanceerd. Ik stuur een mail naar info@hzc.nl om dit toe te lichten.
5,7%

Aantal stemmen: 88. Deelname is gesloten op 16/07/2024.