Ziek tijdens de bouwvak, wat gebeurt er met je vakantiedagen?

11/07/2024

Nog heel even en dan staat de bouwvak weer voor de deur. Een periode om weer op te laden. Misschien heb je wel een leuke vakantie voor de boeg! Maar wat als je tijdens of nog voor de bouwvak ziek wordt? Hoe zit het met je vakantiedagen? We geven je alle ins en outs. 

 

Mag ik op vakantie gaan? 

Ook als je ziek bent, mag je op vakantie gaan. Maar voordat je op vakantie gaat, moet je dit wel eerst overleggen met je werkgever en de bedrijfsarts. Jouw vakantieverzoek dien je op de gebruikelijke manier in bij je werkgever. De bedrijfsarts kan daarna de opdracht krijgen om te onderzoeken of er medische bezwaren zijn tegen je vakantieplannen. Als die bezwaren er niet zijn, dan kun je concrete vakantieplannen maken. 

 

Ik kan door ziekte niet (meer) op vakantie 

Het kan ook zijn dat je al ziek was voordat de bouwvak begon. En dat je te ziek bent om vakantie op te nemen. In dit geval mag je werkgever geen vakantiedagen inhouden tijdens je ziekte zonder jouw toestemming. En krijg je je normale loon tijdens ziekte doorbetaald. 

 

Ziek worden tijdens vakantie 

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, moet je je ziekmelden bij je werkgever. De werkgever kan dan om een artsenverklaring vragen, waaruit blijkt dat je echt ziek bent. Deze dagen zijn dan ziektedagen en mogen niet van je wettelijke vakantiedagen afgeschreven worden. Je bovenwettelijke vakantiedagen mogen in bepaalde gevallen wel worden ingehouden. Hierover moet dan wel vooraf, in de arbeidsovereenkomst of cao, een afspraak zijn gemaakt. 

 

Contact HZC 

Ontdek je na je vakantie dat je werkgever zonder jouw toestemming verlofdagen tijdens ziekte heeft ingehouden? Of heb jij vragen over ziekte en vakantiedagen? Wij kunnen je hier natuurlijk bij helpen. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met onze Servicedesk, dit kan per mail of via 030 - 600 60 70.