Voorstel Wet invoering rouwverlof ligt bij Tweede Kamer

16/07/2024

Het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof is ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel, een initiatief van SGP, CDA en ChristenUnie, regelt dat werknemers bij het overlijden van sommige naasten een week rouwverlof kunnen opnemen.

In mei verscheen op internetconsultatie.nl een conceptversie van het initiatiefwetsvoorstel. Dit concept leverde veel reacties op, maar deze hebben niet tot grote wijzigingen geleid in het voorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Zo is onveranderd dat het wettelijke rouwverlof alleen bruikbaar zal zijn bij het overlijden van een partner (als de werknemer zorg draagt voor één of meer minderjarige kinderen) of een minderjarig kind. Ook is de duur van het rouwverlof niet aangepast: eenmaal de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer. Een werkgever moet gedurende het rouwverlof het loon volledig doorbetalen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om het rouwverlof langer te laten duren en/of in meer situaties van toepassing te laten zijn; de initiatiefnemers benadrukken dat het wettelijke rouwverlof van een week een minimumnorm moet worden, en niet dé norm.

 

Wettelijk rouwverlof sluit aan op advies SER

De Tweede Kamer zal zich na de zomer over het wetsvoorstel buigen. Het is nog onzeker of de initiatiefnemers op een Kamermeerderheid mogen rekenen. De grote vakbonden hebben zich al wel achter het voorstel geschaard. Dit in tegenstelling tot de werkgeverspartijen, die ervoor willen waken dat het verlofstelsel nog onoverzichtelijker wordt en er onnodige regels worden ingevoerd. In een reactie hierop wijzen de initiatiefnemers naar het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om rouwverlof onderdeel te maken van een nieuw verlofstelsel. Het wetsvoorstel loopt alvast vooruit op de hervorming van het verlofstelsel, die naar verwachting niet snel geregeld zal zijn.

 

Doel is om ziekteverzuim te verminderen

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vindt dat het nut en de noodzaak van het wetsvoorstel voldoende zijn onderbouwd, maar een concrete en toetsbare norm wanneer de wet als effectief kan worden beschouwd, ontbreekt nog. Aan het wetsvoorstel is daarom toegevoegd dat bij de evaluatie van de wet specifiek naar de invloed van het rouwverlof op het ziekteverzuim binnen organisaties wordt gekeken. Het doel is dat het rouwverlof het ziekteverzuim vermindert.

 

Bron: Rendement