Uitleg Uniform PensioenOverzicht (UPO)

30/07/2024

Je krijgt elk jaar post van je pensioenfonds. Heel veel mensen leggen de post van het pensioenfonds ongeopend weg. Ze kijken er pas naar als ze een hypotheek gaan afsluiten of bijna met pensioen gaan, misschien jij ook wel. Maar het is juist een heel handig document om eens goed te checken hoe het ervoor staat met je pensioen. Daarom hierbij een korte uitleg: wat is Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en wat kun je er precies mee?

 

Uniform Pensioenoverzicht  

Werk je in loondienst bij een werkgever? Dan is de kans groot dat je pensioen opbouwt. Als je pensioen opbouwt, ontvang je elk jaar een UPO. Een handig document eigenlijk. Er staat namelijk in:

  • Hoeveel geld je hebt gespaard voor als je met pensioen gaat
  • Hoeveel dit wordt als je op dezelfde wijze blijft opbouwen
  • Wat het pensioen voor je eventuele nabestaande(n) is

 

Wanneer je moet kijken naar je UPO! 

1. Als er iets is veranderd aan je loon of dienstverband

Ben je meer of juist minder gaan werken? Heb je een promotie gehad of een loonsverhoging? Een goede reden om even te checken of je loon op je UPO gelijk is aan het loon dat je krijgt. Je loon is namelijk de basis van de hoogte van je pensioenopbouw. Is je loon hoger geworden? Dan bouw je vaak ook meer pensioen op.

 

2. Als je in de WIA terecht bent gekomen

Er komt veel op je af als je ziek bent, dan is je pensioen waarschijnlijk niet het eerste waar je dan aan denkt. Maar goed kijken naar je pensioenopbouw is wel belangrijk. Want het kan zijn dat je recht hebt op premievrije pensioenopbouw. Je hoeft dan zelf niet meer te betalen voor je pensioenopbouw, maar je pensioen wordt wel verder opgebouwd tot je pensioenleeftijd.

Op je UPO staat of je wel of geen pensioen meer opbouwt. Staat dit er niet of heb je geen UPO ontvangen? Neem contact op met de Servicedesk, zij kunnen je verder helpen.

 

3. Als je een huis gaat kopen

Je hypotheekadviseur gaat je UPO(‘s) bij je opvragen. Deze informatie wordt namelijk meegenomen in je hypotheekberekening. Vaak moet je naast dit overzicht ook een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl verstrekken.

 

Elk jaar hetzelfde, maar toch anders

Het UPO is qua opzet elk jaar hetzelfde en is zo gemaakt dat je de overzichten zo goed mogelijk kunt vergelijken: zowel met voorgaande jaren als je pensioenen bij een ander pensioenfonds of een andere pensioenverzekeraar. Het UPO dat je in 2024 ontvangt, gaat over 2023 en het UPO van 2023 gaat over 2022 etc.

 

Kom je er niet goed uit? Geen paniek, bij vragen staat de Servicedesk voor je klaar. Je kunt ze bellen: 030-6006070 of mailen.