Steeds meer afspraken over zzp in diverse cao's

06/08/2024

HZC kiest er bewust voor om er zowel voor werknemers met een dienstverband als voor zzp'ers te zijn en zich in te zetten. Een goede kwaliteit van werk en inkomen voor beide groepen hangt namelijk direct met elkaar samen. HZC is dus nadrukkelijk niet tégen zzp'ers maar alleen tegen slecht ZZP-schap. In de SER is advies gegeven over thema's die bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Eén van deze thema’s is een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen, met meer duidelijk en opeisbare regels en handhaving. Ander thema is het aangaan en stimuleren van duurzame vaste arbeidsrelaties binnen wendbare ondernemingen en het beter reguleren van tijdelijke contracten. 

 

Uit een recent rapport van het ministerie van SZW over afgesloten cao's in Nederland blijkt dat in 11 cao's afspraken zijn opgenomen over duurzame vaste arbeidsrelaties en goed zzp-schap. Hieronder een greep van een paar voorbeelden van gemaakte cao-afspraken over streven naar voldoende aandeel van vast personeel en over o.a. concurrentie, fatsoenlijke tarieven, en naleven van arbeidstijden.  

 

Inhuur derden

Maja zal minimaal 80% eigen personeel hebben en maximaal 20% inhuren. Hierbij geldt een driemaandelijks voortschrijdend systeem. De werkgever zal zzp-ers betalen conform deze cao. De werkgever verplicht zich voor deze medewerkers de arbeidstijdenwet na te leven. Vakbonden krijgen elk kwartaal een overzicht van de inhuur van derden. Deze afspraak zal tijdens de besprekingen over het nieuwe rooster opnieuw beoordeeld worden.

(Maja Stuwadoorsgroep B.V.)

 

Vast en flexibel werk

Binnen de musea wordt gewerkt op basis van verschillende contractvormen: arbeidsovereenkomsten, uitzendkrachten, zzp’ers, vrijwilligers en stagiaires. Daarbij is het uitgangspunt dat structureel en regelmatig werk in principe wordt verricht door medewerkers met een arbeidsovereenkomst met de werkgever. Per museum wordt jaarlijks met de OR/PVT overleg gevoerd over de definitie van structureel en regelmatig werk en over de verhouding tussen de verschillende contractvormen.

(Museum Cao)

 

Minimum honorering zzp’er

Voor de honorering van een zzp’er zoals gedefinieerd in artikel 1 is het functie- en loongebouw van deze cao het vertrekpunt voor de overigens vrij onderhandelbare honoreringsafspraken. Dat betekent dat het af te spreken honorarium een ondergrens kent van het bij de functie horende salarisniveau verhoogd met ten minste 50%. Ingeval met een uurtarief wordt gerekend, bedraagt dit 1/143 van het overeenkomstige bruto maand-salaris verhoogd met ten minste 50%.

(Toneel en Dans)

 

ZZP’ers worden tegen een maatschappelijk verantwoord tarief ingezet

Dit tarief biedt de zelfstandige, boven de reguliere beloning in de sector, de mogelijkheid zich te kunnen verzekeren tegen de risico’s als zelfstandige zoals arbeidsongeschiktheid, pensioen en aansprakelijkheid. Wanneer de opdrachtgever hier niet aan voldoet is de keuze in dienst nemen of het tarief verhogen. Hiermee willen we als sector schijnzelfstandigheid voorkomen.

(Energie- en Nutsbedrijven WenB Sector Cao Geo Proces en Services)

 

Sectormodelovereenkomst 

De hovenierssector streeft naar het tot stand komen van een sectormodelovereenkomst (SMO) inzake ZZP’schap en hoe deze geborgd zou kunnen worden in de cao. Dit in relatie tot goed werkgeverschap en duurzame arbeidsverhoudingen. De hovenierssector wil dat nadrukkelijk uitstralen richting de arbeidsmarkt. Cao-partijen vinden concurrentie op arbeidsvoorwaarden daarom onwenselijk en streven ernaar allerlei constructies die dat bevorderen tegen te gaan. Voorbeelden van dergelijke constructies zijn:

  • Werken met niet-gecertificeerde uitzendbureaus.
  • Werken met stage- of detacheringsovereenkomsten waarbij de werknemers een stagevergoeding krijgen voor regulier werk.
  • Het direct of indirect aanstellen van werknemers, waaronder buitenlandse werknemers en ZZP-ers, voor regulier werk op, voor de werknemers, slechtere contracten en tegen voor de werknemers slechtere arbeidsvoorwaarden dan in de cao voorgeschreven.

(Hoveniersbedrijf in Nederland)

Tags