Nieuw hitteprotocol: van lippenbalsem met uv-filter tot werken in de nacht
07/08/2024Voor de bouw en infra is een nieuwe hitte protocol opgesteld. Vakvereniging HZC en Volandis (kennis- en adviescentrum voor de bouw en infra) geven aan dat met de nieuwe richtlijnen het werken in warmte en hitte veiliger wordt.
Het nieuwe protocol ‘Veilig werken in de warmte en hitte’ maakt onderscheid tussen vijf verschillende scenario’s: Aangenaam: prettig werkklimaat zonder specifieke risico’s.
Warm en extreem warm
- Warm: temperaturen tussen 20-25 graden Celsius. Mogelijkheid tot klachten en oververhitting bij zwaar werk.
- Zomers warm: temperaturen tussen 25-30 graden Celsius. Verhoogd risico op oververhitting en daling in productiviteit.
- Tropisch warm: temperaturen tussen 30-35 graden Celsius. Grote kans op oververhitting, zelfs bij licht werk.
- Extreem warm: temperaturen boven 35 graden Celsius. Zeer hoge risico’s, nauwelijks werkbaar klimaat.
Maatregelen voor veilig werken
In het protocol staan diverse maatregelen uitgewerkt voor veilig werken. Hierin onderscheiden we bouwkundige, technische en organisatorische keuzes, collectieve maatregelen en individuele maatregelen. Volgens HZC en Volandis is het hitteprotocol ‘een levend document’ dat is aangepast op basis van nieuwe inzichten en praktijkervaringen.
Werk verplaatsen naar de nacht
Bij een aangenaam werkklimaat gaan de adviezen niet veel verder dan het gebruik van een lippenbalsem met uv-filter en het hebben van beschermingsmiddelen mochten de temperaturen stijgen. Bij zomers warm is al geadviseerd om werkzaamheden naar binnen te verplaatsen en zwaar werk uit te voeren in de ochtend of de avond. Ook is geadviseerd om een weegschaal in de kleedkamers neer te zetten zodat de werknemers kunnen zien dat ze niet gewicht verliezen omdat ze te weinig hebben gedronken. Op tropische dagen en met extreme hitte wordt geadviseerd om werk naar de nacht te verplaatsen, omdat er dan zelfs bij hele lichte werkzaamheden reële kans is op over verhitting.
Nieuwe hitteprotocol
Het nieuwe hitteprotocol is hier te vinden.
Bron: De Loonwerker