In gesprek met de Arbeidsinspectie over dieselmotoremissies

31/07/2024

Uit gesprekken die De Groene Koers voerde, bleek dat er veel behoefte is aan duidelijkheid over wat de wet verlangt van werkgevers ten aanzien van dieselemissies.

De Nederlandse Arbeidsinspectie verraste bedrijven, branches, De Groene Koers (DGK) en werkgeversvereniging VNO-NCW eind vorig jaar met haar aangescherpte handhavingsbeleid voor blootstelling aan dieselmotoremissies. Opmerkelijk was dat de inspectie geen van de partijen had betrokken of vooraf had geïnformeerd. 

De aangescherpte handhaving voor machines met een dieselmotor van minder dan 56 kilowatt zorgde in de markt voor de nodige onrust. Voor DGK was dit een reden om samen met andere branches en VNO-NCW in actie te komen en de inspectie hierop aan te spreken. In deze gesprekken werd duidelijk dat de focus voor deze actie gericht was op de kabel- en leidingensector. Op de bedrijven en zzp’ers die sleuven maken voor de glasvezelkabels in woonwijken. Hier constateerde de inspectie dat werkenden blootgesteld werden aan dieselmotoremissies. De rest van de markt kreeg echter dezelfde brief toegestuurd als waarschuwing. 

 

Lees het volledige artikel op de website van BouwMachines

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.