Vakbonden bereiken akkoord met FWT over cao Metaal & Techniek

09/08/2024

De onderhandelende partijen zijn een loonsverhoging van ongeveer 13 procent voor een periode van 22 maanden overeengekomen.

De vakbonden hebben overeenstemming bereikt met werkgeversvereniging Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) over de cao voor werknemers in de metaal- en technieksector. Zo melden Bovag en vakbond CNV aan AM. Na maanden van stakingen en moeizame onderhandelingen is er nu een resultaat. 

Werknemers kunnen uitzien naar een loonsverhoging van ongeveer 13 procent over een periode van 22 maanden overeengekomen. Werknemers krijgen 7 procent met ingang van 1 juli 2024 (dus met terugwerkende kracht), 100 euro per 1 maart 2025 (wat goed is voor gemiddeld 3 procent) en nog eens 3 procent per 1 oktober 2025. Ook spraken de partijen af dat er geen wachtlijsten zullen ontstaan voor de RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uittreden) en dat de huidige seniorenregeling niet wordt verslechterd.  

Vakbonden FNV, CNV en De Unie hielden vanaf april stakingen bij kleine en middelgrote metaal- en techniekbedrijven. Aan de stakingen deden duizenden mensen mee. Werkgevers in die branche kwamen in juli met een nieuw voorstel. Hoewel de vakbonden het bod nog te min vonden, schortte de bonden de acties op en besloten beide partijen vandaag (vrijdag 9 augustus) weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. 

 

Tevredenheid

En met resultaat. In vergelijking met het laatste bod van de werkgevers is de grootste verandering: werknemers krijgen binnen de cao 100 euro structureel per 1 maart 2025 erbij, 10 euro meer dan het bod.  Ook krijgen zij een loonsverhoging van 3 procent per 1 oktober 2025. Eerder was dat per 1 januari 2026. ‘Met hun inzet en strijd brachten de medewerkers hun werkgevers uiteindelijk in beweging’, zegt CNV-onderhandelaar Johann Honders. ‘Dankzij hen ligt dit resultaat er nu.’

Ook de werkgevers zijn tevreden.”Tijdens het proces hadden we steeds het vertrouwen dat we er samen uit zouden komen. We zijn vooral blij dat het nu ook zover is. Dat geeft rust en duidelijkheid aan de sector”, zegt Laura Weijland-Brons, manager arbeidsvoorwaarden bij Bovag, die namens de werkgevers aan de onderhandelingstafel zat, aan AM.

Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) over het akkoord: “Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers te vergroten, is gekozen voor een robuuste verbetering van de lonen”.

 

‘Werk aan de winkel’

‘Wat er nu ligt is het maximaal haalbare’, vervolgt Honders. ‘De gemiddelde loonsverhoging is 7,1 procent per jaar, dat is 2 procent meer dan in het oorspronkelijke eindbod. Bovendien zijn de verslechteringen van tafel en is de RVU gerepareerd. Het is alleen jammer dat we niks met de werkgevers hebben kunnen afspreken om de branche voor jongeren aantrekkelijker te maken. Gezien het groeiende personeelstekort is dat wel heel belangrijk. Daar is dus nog werk aan de winkel.’

De vakbondsleden kunnen de komende twee weken stemmen over het voorstel. Acties zijn voorlopig opgeschort, zo meldt CNV. Als de leden akkoord zijn gaat de cao met terugwerkende kracht in per 1 april 2024. De cao loopt tot en met 31 januari 2026. De cao geldt voor ongeveer 340 duizend werknemers in de metaal- en techniekbranche. Daaronder vallen onder meer carrosseriebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven.

 

Bron: Automotive