Boetes en waarschuwingen na extra controles hijswerkzaamheden

28/08/2024

Bij een inspectieweek voor hijswerkzaamheden heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) in meer dan de helft van de controles moeten handhaven. Voor de sector is er dus nog 'werk aan de winkel'.

 

Tussen 17 en 21 juni voerden arbeidsinspecteurs 291 controles uit op veilig werken rondom hijswerkzaamheden. Bij 158 hiervan, oftewel 54 procent, hebben inspecteurs waarschuwingen gegeven, eisen gesteld of boetes uitgedeeld. In de meeste gevallen controleerde de inspectie op grotere bouwplaatsen, omdat daar grote kranen staan van meer dan tien ton en er een certificaat van een machinist is vereist. 

De overtredingen liepen uiteen van problemen op de bouwplaats, tot hiaten in het papierwerk. Zo zagen inspecteurs dat arbeidsmiddelen onvoldoende of onjuist werden gebruikt. Ook werden specifieke werkzaamheden niet goed uitgevoerd. In een aantal gevallen legden inspecteurs het werk tijdelijk stil. Dan konden de bouwers pas weer verder als een overtreding werd opgelost. 

De kranen werden gecheckt op keuring en onderhoud. Vaak bleek dat een kraan niet of onvolledig was gekeurd, of dat het keuringsrapport niet te vinden was op de bouwplaats of bij de kraan. Daarnaast zagen de inspecteurs overtredingen met het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen of gehoorbescherming. 

 

Lees het volledige artikel op de website van BouwMachines

Dit artikel uit BouwMachines krijg je cadeau van HZC. Via bovenstaande link kan je het lezen voor een periode van 72 uur. Binnen deze 72 uur kan je dit artikel onbeperkt lezen totdat de link niet meer geldig is. Wil je dit artikel na deze 72 uur nog lezen, maak dan een gratis account aan of kies voor een abonnement.