Kabinet wil met werkgevers en bonden om de tafel over vroegpensioen

30/08/2024

Het kabinet wil met de werkgevers en vakbonden onderhandelen over een structurele regeling waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. Vooral de politie heeft hiervoor aandacht gevraagd door regelmatig actie te voeren. Aan enkele deed ook HZC mee. Want die vroegpensioenregeling is voor de HZC-sectoren – maar ook voor de zorg en het onderwijs – net zo belangrijk.

 

Van Hijum heeft naar eigen zeggen een 'mandaat' gekregen voor deze onderhandelingen, maar wil niet zeggen welke financiële ruimte hij daarbij heeft meegekregen. Dat laatste is van belang omdat het om een belastingvrijstelling gaat, en ook omdat de overheid zelf een belangrijke werkgever is.

De gemeente Rotterdam heeft de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord van aanstaande zondag verboden, omdat de politie eerder aankondigde niet aanwezig te zijn bij de wedstrijd, om actie te voeren voor een 'fatsoenlijk vroegpensioen'. De politie wil met de actie in stand houden dat agenten drie jaar eerder dan de AOW-leeftijd mogen stoppen met werken, die regeling loopt in 2025 af.

 

‘Duivels dilemma’

Bastiaan Starink, bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt, pensioenen en belasting aan Tilburg University, zei eerder deze week bij BNR dat dit tot een 'duivels dilemma' in de politiek leidt. 'Enerzijds is het maatschappelijk belang dat we met elkaar langer moeten doorwerken, omdat we grote arbeidstekorten hebben. Maar aan de andere kant hebben we er ook belang bij dat iedereen gezond de eindstreep kan halen', zei hij.

Het probleem speelt niet alleen binnen de politie, maar ook bij andere beroepen in bijvoorbeeld de zorg, bouw en onderwijs.

 

Bron: BNR