Snel zekerheid na fouten UWV nodig

09/09/2024

Vele uitkeringsgerechtigden verkeren in onzekerheid over de hoogte van hun uitkering. Er moet geen onduidelijkheid bestaan over de spelregels van de hersteloperatie. Wat de VCP betreft kan er geen sprake zijn van terugvorderen wanneer de fout bij het UWV ligt.

In een eerder bericht van de NOS voedde de minister van SZW de onzekerheid door te stellen dat het onzeker is of mensen een te hoge WIA-uitkering moeten terugbetalen. In een recenter bericht in het AD van 7 september wordt gemeld dat mensen die een te lage uitkering gehad hebben gecompenseerd worden en die een te hoge gehad hebben niet hoeven terug te betalen maar dat alleen vanaf een komende datum van vaststellen het bedrag verlaagd wordt. 

'Dit zou mooi zijn', aldus HZC directeur Chris van Veldhuizen, 'maar is vooralsnog niet vanuit het ministerie van SZW of het UWV officieel bevestigd'. 

VCP-voorzitter Nic van Holstein is daar ook heel duidelijk over: 'Wanneer er fouten gemaakt zijn door UWV bij de vaststelling van de WIA dan ga je niet terugvorderen. Vele kwetsbare uitkeringsgerechtigden verkeren in onzekerheid. Als de minister eerder gezegd heeft dat het nog onzeker is of een te hoge uitkering terugbetaald moet worden dan moet dat een verspreking zijn', aldus Van Holstein. 

 

Lees meer op de website van VCP.