De fouten van het UWV

20/09/2024

Wat er bekend is over de fouten bij UWV

En wat nog niet.


Langzamerhand trekt de mist rondom de fouten van het UWV op. Een beetje. Want hoewel er steeds meer bekend wordt, zijn er ook nog steeds meer vragen dan antwoorden. Wat weten we nu eigenlijk al over de fouten, en wat nog niet?


Wat we weten:

  • De dagloonindexatie is niet altijd goed doorgevoerd. Deze indexatie vindt twee keer per jaar plaats en zorgt ervoor dat de uitkering meestijgt met het brutominimumloon. Bij de beoordelingen die zijn uitgevoerd rond een indexatieperiode zijn de verhogingen niet altijd meegenomen. Hierdoor loop je, als zo’n fout bij jou is gemaakt, altijd één indexatieverhoging achter. Je ontvangt dus iedere maand een lagere uitkering dan waar je recht op hebt.
  • De fouten die zijn gemaakt hebben alleen betrekking op de WIA en IVA, en dus niet op de WW of ZW. De fouten hangen vooral samen met de sociaal-medische beoordelingen.
  • De fouten zijn gemaakt in de periode van 2006 – 2023
  • Volgens een analyse van het UWV moeten er 84.000 dossiers worden onderzocht op deze fouten.
  • Het UWV onderzoekt als eerste de dossiers van de personen dit op dit moment nog een WIA-uitkering ontvangen. Dit zijn er 53.000.
  • Er zijn 31.000 dossiers (uit de periode 2006 – 2023) van mensen die op dit moment geen uitkering meer krijgen, omdat zij zijn overleden, met pensioen zijn of omdat de uitkering is gestopt. Deze dossiers zullen op een later moment worden onderzocht.

     

Er is nog onduidelijkheid over:

  • Het is onduidelijk of er ook een correctie volgt voor de mensen waarvan de uitkering al is gestopt.
  • Ook is het nog onduidelijk bij hoeveel dossiers de dagloonindexatie verkeerd (niet) is toegepast. Op dit moment schat het UWV in dat het om 5 procent van de dossiers gaat.
  • Er is nog niet vastgesteld tot hoever terug het UWV gaat compenseren. De eerste ‘schadeberekeningen’ zijn gebaseerd op een correctie van dossiers tot en met vijf jaar geleden. Alleen al over deze jaren zou er een bedrag gemoeid zijn van 6,3 miljoen euro om de fouten te corrigeren.
  • Het is nog niet bekend wanneer de correcties precies worden uitgevoerd. Het UWV wil hiermee starten in 2025. Het is dus onduidelijk wanneer je als gedupeerde de misgelopen euro’s op je bankrekening krijgt bijgeschreven.
  • Omdat het haast onmogelijk is om zelf te achterhalen of er een fout is gemaakt door het UWV, blijft er onzekerheid bestaan voor de uitkeringsgerechtigden. Of je daadwerkelijk gedupeerd bent, hoor je pas wanneer jouw dossier door UWV is gecontroleerd. Wanneer blijkt dat er ook bij jou een fout is gemaakt, neemt het UWV zelf contact met je op.
  • UWV liet in eerder berichten weten dat je niets hoeft terug te betalen wanneer je te veel geld hebt ontvangen. Minister Van Hijum (Sociale Zaken) was hier later minder stellig in. Ook hierover bestaat dus nog onduidelijkheid.

Het spreekt voor zich dat we deze zaak nauwlettend in de gaten houden en je informeren zodra er nieuws is. Helaas is het voor ons niet mogelijk om te achterhalen of UWV een fout heeft gemaakt bij het berekenen van dagloon. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, dan kun je contact opnemen met UWV (088 - 898 92 94) of inloggen op mijn UWV. 


HZC is heel stellig: als je door een fout van het UWV te veel hebt gekregen, kan het niet zo zijn dat je geld moet terugbetalen! Als je hierover vragen hebt of over andere punten in dit artikel, kun je altijd contact opnemen met onze Servicedesk (030-6006070).