Minister Van Hijum doet bonden handreiking in ruzie over vroegpensioen

Het kabinet is bereid tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden om tot een vroegpensioenregeling te komen voor mensen met zware beroepen. Dat zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) in een debat met de Tweede Kamer.

 

De vakbonden weigeren te onderhandelen met het kabinet over een nieuwe regeling. Ze willen pas aan tafel komen als het kabinet met een nieuw bod komt. Tot twee keer toe hebben ze een uitnodiging om te komen praten afgeslagen. De komende weken wil de grootste vakbond FNV meer en langer gaan staken in allerlei bedrijven en op het spoor.
 

Volgens Van Hijum is de woede van de bonden niet nodig. De eisen die de bonden hebben gesteld aan een regeling zijn volgens hem allemaal bespreekbaar. ,,Ik zie geen showstoppers’’, aldus Van Hijum. Hij roep de bonden nogmaals op om te komen praten.
 

Ook personeel van banken
 

De ruzie gaat over een nieuwe regeling waarmee mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Nu is er al wel een tijdelijke regeling, maar die loopt eind 2025 af. Het kabinet wil wel een nieuwe regeling, maar niet meer dezelfde die nu bestaat. De huidige regeling wordt namelijk ook veel gebruikt door mensen die helemaal geen zwaar beroep hebben, zoals personeel van banken.


Van Hijum zegt te willen voorkomen dat de nieuwe regeling een algemene uittreedregeling wordt, zoals vroeger de vut. ,,Dat moeten we niet willen. Dan staan we hier over een paar jaar en zeggen we: wat hebben we gedaan?’’ Van Hijum wil daarom in de nieuwe regeling een signaalwaarde opnemen: als er meer dan 15.000 mensen per jaar gebruik van maken, wil hij het weer tegen het licht houden.


Stok achter de deur
 

Van Hijum benadrukt dat hij geen quotum wil opleggen. ,,Niet dat nummer 15.001 niet meer mag.’’ Wel wil hij een stok achter de deur, zodat bedrijven en bonden spaarzaam omgaan met de regeling en alleen gebruiken voor mensen die écht zwaar werk hebben, zoals agenten.


Hij rekende voor dat als er 15.000 mensen per jaar eerder stoppen met werken, er na drie jaar al 20 procent van de werkende bevolking die tegen zijn pensioenleeftijd aanzit straks in de nieuwe regeling zit. ,,Dat is reden om te kijken of we wel op de goede weg zitten.’’


Van Hijum zei te willen praten over een ander mechanisme om te voorkomen dat er een nieuwe vut ontstaat. ,,De bonden hebben daar ook ideeën over.’’ Ook is de eis van de bonden bespreekbaar dat mensen straks meer overhouden wanneer ze eerder stoppen met werken.

 

 

Bron: AD