Cao Metaal en Techniek is definitief

02/10/2024

De nieuwe cao Metaal en Techniek is goedgekeurd door de achterbannen van vakbonden en werkgevers. Een meerderheid heeft zich positief uitgelaten over het in augustus bereikte akkoord. De cao, met een looptijd van 1 april 2024 tot en met 31 januari 2026, is daarmee definitief.

 

Het akkoord kwam tot stand nadat bonden 4 maanden actie gevoerd hadden. In het bereikte akkoord is onder meer sprake van een loonsverhoging van 13% over 22 maanden. Ook loopt de regeling zwaar werk door.

FNV-leden hebben de afgelopen weken massaal ingestemd met het akkoord. De stemuitslag van de werkgevers verenigd in FWT en de vakbonden CNV en De Unie is eveneens positief.

 

De proeftijd

In afwachting van de aanmelding van de cao bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert Koninklijke Metaalunie vooralsnog de wettelijke voorschriften ten aanzien van de proeftijd te volgen.

Dit betekent dat bij contracten voor bepaalde tijd langer dan zes maanden nog steeds slechts een proeftijd van één maand kan worden overeengekomen, stelt de organisatie. Zodra de cao bij de minister is aangemeld, laat Metaalunie dat weten.

 

De cao-tekst met de nieuwe salaristabellen is naar verwachting eind deze week beschikbaar. Dit zal onder meer op de website van Metaalunie geplaatst worden.

 

Bron: Metaal Magazine