Vakbonden schorten acties voor vroegpensioen op

09/10/2024

Vakbond CNV kondigt aan de geplande acties rondom de vroegpensioenregeling voor zware beroepen voorlopig op te schorten. Ook FNV overweegt eenzelfde stap en bespreekt dit vrijdagavond met de stakingsraad.

Deze raad, bestaande uit stakingsleiders, zal beslissen of er genoeg vertrouwen is in het overleg om verdere stakingen tot 1 december uit te stellen, aldus een woordvoerder van de FNV.

 

Overleg met ministerie en werkgevers

Donderdagavond vond er overleg plaats over de Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU), waarbij onder andere het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en werkgeversorganisatie VNO-NCW aanwezig waren.

FNV wil geen details delen over de inhoud van het gesprek, maar CNV-voorzitter Piet Fortuin gaf aan dat de gesprekken constructief verlopen. Volgens Fortuin geven de gesprekken de vakbond voldoende vertrouwen om de acties tijdelijk stop te zetten, hoewel er nog geen definitieve oplossing is.

Voorzitter Nic van Holstein van vakbond VCP, die ook bij het overleg aanwezig was, wil “alle ruimte geven aan het gesprek om te komen tot oplossingen”. Ook wat hem betreft worden daarom geen nieuwe acties op touw gezet. Net als Fortuin spreekt ook Van Holstein van “constructieve gesprekken” met de werkgevers en het ministerie, al wil hij niet ingaan op de inhoud.

 

Acties hadden grote impact

De huidige vroegpensioenregeling, die eind 2025 afloopt, biedt mensen met zware beroepen de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. De bonden wezen in september een nieuw kabinetsvoorstel af, waarna verschillende sectoren, waaronder de politie en het openbaar vervoer, actie voerden. Nieuwe stakingen stonden gepland voor de week van 14 tot en met 20 oktober.

 

Bron: TPO