HZC lanceert Praatcafé Veilig Werken op Infra Relatiedagen 2025

10/10/2024

Op Infra Relatiedagen 2025 presenteert vakvereniging HZC voor het eerst live het HZC Praatcafé, als stem van de praktijk. In dit café kunnen bezoekers van Infra Relatiedagen in kleine groepen onder begeleiding van een gespreksleider informeel met elkaar in gesprek gaan over essentiële thema’s binnen de sector. Het centrale thema van deze editie is “Veilig Werken”, met specifieke aandacht voor onderwerpen zoals de overgang van nacht- naar dagwerk, de balans tussen gezondheid en werkdruk, en veiligheid op de werkvloer. Professionals uit de infrasector bepalen samen het vierde thema voor dit Praatcafé.

 

Stem van de praktijk

Chris van Veldhuizen, directeur-bestuurder van vakvereniging HZC, benadrukt het belang van het Praatcafé: “De uitdagingen in de infrasector worden steeds groter. Niet alleen door economische en technologische ontwikkelingen, maar ook door de toenemende druk op werknemers. Het Praatcafé is een kans om écht te luisteren naar wat er speelt op de werkvloer en samen tot oplossingen te komen die bijdragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving.”

Het initiatief van vakvereniging HZC is ontstaan in 2023 en heeft vorig jaar al succesvolle edities gehad bij uitvoerende partijen in de bouw- en infrasector. “De openheid van deelnemers en de constructieve discussies die tot stand werden gebracht, hebben ons tot de conclusie gebracht dat dit een succesformule is.”, aldus van Veldhuizen.

 

Inzicht in werkbeleving  

De infrasector staat voor grote uitdagingen: van toenemende regelgeving en emissieproblemen tot hoge werkdruk en vergrijzing van het personeelsbestand. HZC wil door middel van het Praatcafé inzicht krijgen in de werkbeleving van werknemers. Wat motiveert hen in hun werk? Wat demotiveert hen? En wat kan er verbeterd worden om een betere werk-privébalans te realiseren? 

Van Veldhuizen voegt toe: “We merken dat veel werknemers tegen dezelfde problemen aanlopen, zoals hoge werkdruk en onduidelijkheid over veiligheidsregels. Door deze ervaringen te delen, kunnen we bedrijven beter adviseren en gezamenlijk werken aan een duurzame toekomst voor de sector.” 

Het HZC Praatcafé is meer dan een gesprek: het is een luisterend oor voor werknemers en biedt werkgevers waardevolle inzichten vanaf de werkvloer. In samenwerking met deskundigen van Imagro en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is er een gestructureerde methodiek ontwikkeld om de gesprekken gestructureerd de voeren. Zo blijft het niet bij een gezellig gesprek, maar ontstaan concrete aanbevelingen voor verbeteringen in beleid voor het bedrijf en voor de sector als geheel.

 

Kennisdeling en sectorbrede verbetering 

Door de aanpak van het Praatcafé wordt een breder zicht verkregen op wat er op sectorniveau moet veranderen, zodat de infrasector als geheel sterker en veerkrachtiger kan worden. “De kennis en inzichten die we uit het Praatcafé halen, vormen een belangrijke basis voor sectorbrede verbeteringen. Dit zorgt ervoor dat we niet alleen bedrijven individueel kunnen helpen, maar ook collectief kunnen bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle werknemers,” aldus Van Veldhuizen. 

 

Praktische informatie 

Het HZC Praatcafé vindt op 11, 12 en 13 februari vier keer plaats tijdens Infra Relatiedagen 2025. Het vierde onderwerp wat ter tafel zal komen in deze sessies wordt door professionals uit de sector bepaald. Je kunt hierop stemmen via deze link.

 

Over HZC & Infra Relatiedagen 

HZC is dé stem van de praktijk voor echte vakprofessionals in bouw, infra en aanverwante sectoren. Vakvereniging HZC behartigt de collectieve en individuele belangen van inframedewerkers  in de bouw, grondverzet, wegenbouw, railinfra, waterbouw, groensector, afval en recycling, verticaal en horizontaal transport,  metaal, cultuurtechnische werken, funderingswerk en offshore.

Infra Relatiedagen is hét vakevenement voor samenwerking in de grond-, weg- en waterbouw. Hier ontmoeten opdrachtgevers en uitvoerende partijen elkaar en worden de nieuwste oplossingen binnen de sector getoond. Infra Relatiedagen viert op 11, 12 en 13 februari de 25e editie in Evenementenhal Hardenberg. 

 

Bron: Infra Relatiedagen